Tänk om det är så illa att det faktiskt smittar under inkubationstiden, då har Folkhälsomyndigheten kanske bidragit till en ordentlig smittspridning i Sverige.
När jag gick kurser i livsmedelssäkerhet, för att kunna bedriva en verksamhet med hantering av livsmedel, fick jag lära mig att för att bestämma en eventuell fara skulle man ta hänsyn till sannolikhet och risk enligt en 4-fältsmatris, Den enda boxen som kan betraktas som ofarlig, är den med låg sannolikhet för smitta och låg risk om någon skulle bli smittad, det vill säga ofarlig smitta i termer av antal fall och svårighetsgrad.
Med utgångspunkt från detta skulle man kanske kunna lägga coronaviruset i boxen låg sannolikhet (att det smittar under inkubationstiden) och hög risk (att många kommer att drabbas och kanske dö).
Skulle det vara anledning till att vidtaga kraftfulla åtgärder för att stoppa smittan? Ja absolut, för hade det handlat om livsmedel så hade verksamheten inte fått fortgå, men uppenbarligen resonerar Folkhälsomyndigheten på annat sätt. Man utgår från fel fråga när man vill ha bevis för att coronaviruset smittar under inkubationstiden, eftersom det innebär att man utgår från att det inte smittar. Rätt utgångspunkt, när man faktiskt inte vet hur det smittar och det innebär en stor fara, är att utgå från att det smittar och ändra detta antagande när det blivit bevisat att det inte smittar under inkubationstiden.
Kursen i livsmedelssäkerhet ingår uppenbarligen inte i kravet för att leda Folkhälsomyndigheten!