Anna blir misshandlad av sin man för att han hittar två vinglas i diskhon när han kommer hem. Annas bästa vän hade varit där med en flaska vin. Eva flyr barfota genom skogen i snön när hennes pojkvän skjuter med ett hagelgevär efter henne för att han trodde hon hade varit otrogen. Två exempel som säger allt.
Varje månad dör mer än en kvinna av mäns våld mot kvinnor. 2020 anmäldes fler än 39 000 misshandelsbrott och nästan 10 000 våldtäkter mot kvinnor eller flickor. Nästan hälften av dessa våldtäkter skedde mot barn under 17 år! Det anmäldes cirka 10 000 sexuella ofredanden. Denna typ av våld har under flera år ökat. BRÅ, Brottsförebyggande rådet, uppskattar dessutom att cirka 80 procent av våldet mot kvinnor aldrig anmäls. 80 procent av våldet mot kvinnor sker dessutom av en närstående. Nästan hälften av alla kvinnor i Sverige har någon gång under sitt liv utsatts för allvarligt våld i form av fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld, 14 procent av dessa före sin 18-årsdag. Våldet mot kvinnor kostar idag mer än 46 miljarder kronor per år. Bara ett enda fall av en mans våld mot sin kvinna kostar, enligt Socialstyrelsen och Nationellt centrum för kvinnofrid, samhället mer än 10 miljoner kronor!
Detta är den nya pandemin. Ett samhälle där våldet mot kvinnor ständigt ökar och där det upplevs som att ingen vill göra något åt det. Detta kan vi aldrig acceptera och därför kräver vi att politiken på alla nivåer sätter en äkta nolltolerans mot mäns våld mot kvinnor. Det har blivit ett minst lika stort problem som gängkriminaliteten som regeringen sjösatte 2019 med hårdare straff, mer resurser till brottsbekämpningen och så vidare. Men, när ska en regering ta problemen med våldet mot kvinnorna på lika stort allvar?
Några förslag vi tycker är intressanta är införande av digital dagbok så kvinnan slipper upprepa det hon varit med om så många som ibland upp till 25 gånger för olika instanser, utredningar och myndigheter. Ge MER pengar till kvinnojourerna – inte mindre! De gör ett enormt viktigt arbete med att skydda kvinnan som utsatts och som sökt hjälp och de kan göra mer, om pengarna fanns. Mer samarbete mellan sjukvård och kommun, mer och bättre samverkan och skapa en ”spindeln i nätet” för kvinnorna så de själva slipper ta sig till flera olika adresser och hemsidor för att prata och få den hjälp de behöver. Utbilda länets invånare och arbeta strategiskt förebyggande bland barn och ungdomar för att skapa förståelse och kunskap. Börja med de lägre åldrarna i skolan och förskola med attityder, beteenden och språket. Det är ofta där problemen börjar, speciellt om samma problem redan finns i barnens hem. Skärpta straff är nödvändigt! Gör det lättare att få personskydd, brottsofferskydd och annan hjälp för den utsatta kvinnan.
Det finns mycket vi kan göra i våra kommuner och vår region. Men, det viktigaste är att skifta fokus från att vara reaktiva till att vara proaktiva och börja arbeta strategiskt. Ta exempelvis Socialstyrelsens öppna jämförelser 2020 där man kan läsa att det bara finns två kommuner av tolv i vårt län som har överenskommelser om samverkan i enskilda ärenden utifrån helhetssyn och samordning med primärvård, vuxenpsykiatrin, akutmottagningar och polisen. Vi måste kunna bättre än så här. Det skulle verkligen behövas en vaccinationsdos mot mäns våld mot kvinnor i denna nya pandemi.