Var ska Rimforsas nya skola ligga?

Här är några synpunkter på kommunens förslag till ny skola på Hackelområdet.

Järnvägen skär av skolan från samhället och utgör en säkerhetsrisk och ett störningsmoment, skriver debattören.

Järnvägen skär av skolan från samhället och utgör en säkerhetsrisk och ett störningsmoment, skriver debattören.

Foto: Arkiv/Max Elofsson

Debatt2020-12-28 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trafiksituationen: Det finns endast en tillfartsväg från korsningen Ulrikavägen–Industrivägen för alla bilar, bussar, lastbilar, gående och cyklande elever.  ”…antalet fordonsresor till och från skolan kan uppgå till omkring 1 000 resor/dygn” enligt trafikutredningen från Tyréns.  Förutom all nuvarande trafik, som uppgår till över 4 000 fordon/dygn enligt Trafikverket 2016. Det blir en uppenbar trafikfara för eleverna, som måste passera korsningen två gånger varje dag.

Järnvägen skär av skolan från samhället och utgör en säkerhetsrisk och ett störningsmoment. En ny väg, 7 meter bred och gjord för tyngre fordon, ska byggas väster om Hackelhallen. Vad kommer det att kosta, hur många parkeringsplatser för Hackelhallen försvinner, är det lämpligt så nära hallen?

Miljön: Närhet till naturområde och åtkomlig sjöstrand för utomhuspedagogik, naturstudier, lek och bad saknas. Jämför med tillgång till Björksund, Strandpromenaden och Åsundabadet.

Hackelområdet är för litet (15 000 m2) enligt Boverkets rekommendationer för skolgård (30 m2/elev). Det innebär att man måste bygga skolbyggnader i minst 2–3 våningar och använda Hackelplanerna som komplement till skolgården. Elever på låg- och mellanstadiet behöver klassrum med egen ingång och kapprum, inte trappor och korridorer och en rejäl skolgård för lek och rörelse.

Social hållbarhet: Det betyder mycket att barn och vuxna möter varandra i samhället. Det är aldrig bra med segregation. Hackelskolan blir en isolerad ö. Rimforsa skolas nuvarande läge är inne i samhället.

Kostnader: Totalkostnaden för att anlägga skola på Hackelområdet är troligtvis en bra bit högre än att använda nuvarande läge. Även tillfartsvägar och säkerhetsåtgärder mot järnvägen måste räknas in. Beräknade totalkostnader för båda alternativen måste redovisas. 

Hackelhallen är en bollspelshall och måste utrustas med fast och lös inredning för skolidrott. Åsundahallen är en utmärkt hall för skolidrott.

Alternativ: Om man använder cirka 40 procent (6 400 m2) av Åsundavallens 16 000 m2  till ny förskola och utökad skolgård finns det fortfarande plats för bostäder på Åsundavallen. Störningar under byggprocessen och behov av ersättningslokaler under byggtiden vid nuvarande placering kan minskas, om man först bygger en ny förskola på del av Åsundavallen, river förskolan Junibacken och bygger nya skollokaler där och på del av Åsundavallen. Sedan rivs mellanstadiebyggnaden ”Röda Skolan” och ny matsal byggs där.

Hackelområdet är tänkt och lämpat för bostäder enligt Översiksplan för Rimforsa.