Vården måste prioriteras före bankernas övervinster

"Vi Socialdemokrater har i varje budget visat att det går att prioritera sjukvården och stötta välfärden", skriver Lena Hallengren, Tomas Kronståhl och Laila Naraghi.

"Vi Socialdemokrater har i varje budget visat att det går att prioritera sjukvården och stötta välfärden", skriver Lena Hallengren, Tomas Kronståhl och Laila Naraghi.

Foto: Hanna Mi Jakobsson

Debatt2024-04-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna i Region Kalmar län skriver tillsammans med sin gruppledare i Socialutskottet att ”det är politikens ansvar att stå upp för och prioritera att hälso- och sjukvården”. Ändå förmår de inte att göra just det. Istället fortsätter leken med siffror samtidigt som sjukvårdskrisen breder ut sig i landet. 

Vi Socialdemokrater har i varje budget visat att det går att prioritera sjukvården och stötta välfärden. Genom att exempelvis öka de statliga intäkterna med en skatt på bankernas övervinster och genom att på riktigt prioritera sjukvården. Om socialdemokraternas budgetmotioner hade röstats igenom och blivit verklighet hade sjukvården tillförts dubbelt så många miljarder. Dessutom långsiktigt.

Miljarder som hade gjort stor skillnad. Uppenbart för de regioner som nu säger upp personal och tvingas spara i vårdverksamheten. Och för de som lyckas få ihop ekonomin tack vare att de har lite kvar ”i ladorna” och av pandemitillskotten. 

Trots att Moderaterna påstår sig prioritera hälso- och sjukvården är det i själva verket annat som SD-regeringen prioriterar. Det är nya skattesänkningar för höginkomsttagare, lyx-rot för de med höga inkomster och fredade övervinster för bankerna. Det är med dessa prioriteringar som Moderaterna och deras SD-regering fördjupar och försvårar sjukvårdskrisen.