Varför hörs Hesa Fredrik bara i centralorten?

”Hesa Fredrik” borde finnas på fler platser i kommunen, tycker debattörerna.

Hesa Fredrik, Mariannelund, Eksjö, vägskylt

Hesa Fredrik, Mariannelund, Eksjö, vägskylt

Foto: TT-bild/Vimmerby Tidning, arkiv

Debatt2022-04-05 19:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Hesa Fredrik” är det vardagliga namnet på de ljudanläggningarna som finns utomhus och som kan användas som en del i VMA-systemet (Viktigt Meddelande till Allmänheten). I centralorten Eksjö finns det idag 16 ljudanläggningar och i hela kommunen finns det totalt – 16 (!). Vi vill se en förändring med ljudanläggningar i fler av kommunens tätorter där kommunens näst störts tätort, Mariannelund, borde vara en självklarhet. 

VMA används för att snabbt varna befolkningen för att något allvarligt har hänt eller kan vara nära förestående och som hotar liv, hälsa, egendom eller miljö. För ljudanläggningarna finns det fyra olika signaler (viktigt meddelande, höjd beredskap, flyglarm och faran över). Att sända ut ett VMA kan begäras av flera olika myndigheter och funktioner – bland annat Räddningstjänst och Försvarsmakten. Frågan om ljudanläggningar har blivit än mer aktuell i den allmänna debatten med hänsyn till den senaste tidens händelser i omvärlden och det kraftigt försämrade säkerhetspolitiska läget. 

Risken för exempelvis bränder, olyckor med mera finns överallt i samhället. I just vår kommun har vi riksväg 40 och järnvägen som sträcker sig genom hela kommunen. Det finns möjligen på grund av det också anledning att anta att det kan finnas en ökad risk för olyckor av sådan typ som gör att ett VMA kan vara nödvändigt att sända ut. 

Vi har lämnat in en motion på kommunfullmäktiges möte den 24 mars där vi föreslår att kommunen hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ansöker om att få fler ljudanläggningar i kommunen.  

Vi hoppas med detta åstadkomma en förbättring för våra invånare så att utomhusvarningar framöver kan höras i fler av kommunens tätorter – inte enbart i Eksjö.