Varför låter sig inte SD intervjuas i valpodden?

Ett parti som inte vill svara på frågor inför valet är opålitligt, tycker skribenten apropå Vimmerby Tidnings valpdd där partierna frågas ut.

Jacob Käll (C), frågas ut i sista avsnittet av Valpodden. Ett bra initiativ, tycker skribenten som dock ställer sig frågande till att inte alla partier låtit sig intervjuas.

Jacob Käll (C), frågas ut i sista avsnittet av Valpodden. Ett bra initiativ, tycker skribenten som dock ställer sig frågande till att inte alla partier låtit sig intervjuas.

Foto: Sofie Olsson

Debatt2022-07-04 06:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under mandatperioden 2018-2022 finns det sex partier representerade i kommunfullmäktige – Moderaterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna. 

Nu inför valet har Vimmerby Tidning tagit fram en valpodd där företrädare som står högst upp på kommunvallistan blivit intervjuade.

Partierna har inte i förväg fått frågorna till sig så politikerna har ingen aning om vilken sorts frågor det skulle bli, vilket är jättebra då det blir mer äkta om man svarar spontant än att plugga in svaren. Denna valpodd är till för alla ska kunna gå in och lyssna och bilda sig en uppfattning kring var de olika partierna står i olika frågor. 

Häromdagen kom en bekant till mig med sin dotter som är förstagångsväljare och vi skulle tillsammans lyssna på denna valpodd. Men döm om min förvåning när det bara var fem partier som blev utfrågade – alla partier utom Sverigedemokraterna som inte ville eller vågade ställa upp!

Vad ska väljarna tro när företrädare för ett lokalt parti inte vill svara på några frågor inför den viktigaste händelsen på fyra år, nämligen valet? Det här är absolut inte bra för väljarna och allra helst inte för förstagångsväljare som är tveksamma till vilket parti de ska rösta på.

I det här fallet var det lätt för dottern till min bekant som sa direkt att Sverigedemokraterna inte var något för henne då man inte ville låta sig intervjuas. För att man ska kunna lita på ett parti får det inte dra sig ur när det börjar brännas.