Varför så låga löner i Vimmerby kommun?

Det har nog inte undgått någon i debatten om åsikterna kring löner och lönesättning i Vimmerby kommun.

Skribenten har jämfört undersköterskolöner i Vimmerby och Hultsfred och konstaterar att resultatet är nedslående för Vimmerbys del.

Skribenten har jämfört undersköterskolöner i Vimmerby och Hultsfred och konstaterar att resultatet är nedslående för Vimmerbys del.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-02-03 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunen har politiskt haft C och M som majoritet i årtionden och de har givetvis styrt både löner skatter och de satsningar i skolor och äldreboenden och förskolor som gjorts och inte gjorts under den tiden.

Man är nu ansvarig för hur välfärden ska klara rekrytering och konkurrera om personal och kompetens. Att vara en attraktiv arbetsgivare innehåller ju olika parametrar. Utan trygg frisk och motiverad personal är man chanslös. Allt påverkar varandra och det samlade intryck i den vardag som vi lever i.

Vad har majoriteterna satt för uppskattat värde på vårdpersonal i Vimmerby? Vi tittar först på värdet av utbildad personal mot medel i riket: Medellönen i Sveriges kommuner för undersköterskor är 25 896 kronor.

Vimmerby majoritet nedvärderar sin personals snitt till 25 357 kronor, det är lägre än snittet i riket på 539 kronor varje månad. 

Tittar vi på konkurrensen i närområdet vilket man jämförde i senaste avtalet med kommunens tjänstemän så är Hultsfreds kommuns snitt 26 476 motsvarande 1 119 kronor varje månad över Vimmerby kommuns värdering av kompetens och personal. 13 400 kronor per år mera i lön och grund till pension. Stor skillnad i värdegrund!

Ser vi på cirka 230 undersköterskor betalar Vimmerby 1 488 000 mindre än medel per år i löner och Hultsfred betalar sin personal 3 088 000 mera än Vimmerby. 

Man kan undra varför skillnaden är så stor? Till det belönas man med högre skatt än motsvarande. Och lägre pension till slut. Samt ständigt jagas av ekonomi och att man kostar.

Vi konstaterar här att det inte är undersköterskor som ger underskott i nämndens budget. Utgår man från omvärldsvärderingar och utifrån samma värdegrunder i sina jämförelser? Om det så gäller tjänstemän, chefer eller undersköterskor. På golvet känner man det inte så i dag.

Vår önskan är att arbetsmiljön gör att man orkar arbeta heltid ett helt liv. Dit är det långt i dag. Barnomsorg på obekväma tider är ytterligare en del i helheten

Det finns bara en väg för Vimmerby kommun att gå om man ska ha den minsta chans att vara med i kampen om kompetens. Avsätt en del av tillskotten för att lyfta upp botten av lönegapet i välfärdsyrken upp till rikssnittet.  Exempelvis de cirka två miljoner som V och oppositionen i riksdagen driver fram.

Vi ser att pensionerna kommer för stora grupper. Om man inte vet att det mullrar på golven längst ner i leden ska man fundera på var brottet på högtalarkabeln är! Man kommer att höras framöver kan vi lova!