Vargen en viktig komponent i naturens ekosystem

Svar på debattartikeln "Med vargen förändras livet längs skogskanten" den 15 augusti.

Är Kristdemokraterna ute efter att värva röster så borde partiet i stället ha en vargvänlig politik, menar skribenten.

Är Kristdemokraterna ute efter att värva röster så borde partiet i stället ha en vargvänlig politik, menar skribenten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2020-08-22 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vargen är det enda rovdjur vid sidan av människan som kan hålla vildsvinsstammen nere och begränsa antalet dovhjortar. Idag finns det cirka 350 vargar i Sverige, ungefär tio gånger så många björnar och nästan tusen gånger så många vildsvin. Vildsvinen är ett tusenfalt större problem för jordbruket, för dödliga viltolyckor, för villaträdgårdar och för risken att hundar blir anfallna. Ingen människa har i historisk tid blivit dödad av en vild varg och andra uppfattningar vittnar om en tro på Sagan om Rödluvan och vargen.  Vi, cirka tio miljoner människor som bor i landet, bör kunna hantera dessa vargar. En natur med förekomst av varg är en rikare natur både av ekologiska orsaker och ur människans perspektiv. 

Det finns för lite varg i Sverige. Naturvårdsverkets fastställda gynnsam bevarandestatus på 300 individer förutsätter en regelbunden invandring från Finland och Ryssland. Denna invandring sker inte i nämnvärd utsträckning. Av Naturvårdsverkets beslut framgår att det i så fall krävs 1 700 vargar i landet, vilket är tio gånger fler än vad Kristdemokraterna anser.

Varför skulle vi ha problem med 350 vargar i Sverige när Tyskland har 400 vargar, Spanien cirka 2 000 och Italien cirka 3 000? I Minnesota, dit många smålänningar emigrerade för hundra år sedan, finns det runt 2 500 vargar på en yta hälften så stor som Sveriges. I dessa länder finns det relativt Sverige knappast några varghatare och inte någonstans där töms landsbygden på grund av förekomsten av varg. Det är oseriöst av Kristdemokraterna att välja vargen som syndabock för landsbygdens problem i stället för att ta itu med de verkliga problemen. 

Liksom i de tidigare nämnda länderna med varg går det utmärkt att hålla tamdjur även i Sverige där det finns varg. Idag finns det rekordmånga får i Värmland trots att vargen etablerade sig där redan 1983. Den som påstår att det inte går att ha tamboskap på landsbygden om där finns varg har fel. Länsstyrelsen ger stöd till den som vill sätta upp rovdjursavvisande stängsel och flera ideella föreningar kan hjälpa till med uppsättandet.

Hela Sverige ska leva och speciellt ska vi värna om landsbygden och dess natur. I detta sammanhang är förekomst av varg en positiv faktor. Opinionsmätningar från SLU visar att en majoritet (66 procent) av landets befolkning är positiva till varg och särskilt gäller detta även till exempel Dalarna med en relativt tät förekomst av varg. Så är Kristdemokraterna ute efter att värva röster så borde partiet i stället ha en vargvänlig politik!