VĂ€rna det naturliga kretsloppet

Köttkonsumtionen Àr idag utsatt för diverse smutskastningskampanjer. Det Àr ohÀlsosamt, det Àr skadligt för klimatet och miljön Àr argument som ofta anvÀnds.

Den biologiska mĂ„ngfaldens rĂ€ddare – en planetskötare, skulle egentligen vara den mest sanna benĂ€mningen av kossan, menar skribenterna.

Den biologiska mĂ„ngfaldens rĂ€ddare – en planetskötare, skulle egentligen vara den mest sanna benĂ€mningen av kossan, menar skribenterna.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Debatt2020-10-23 04:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

De vetenskapliga rapporterna avlöser varandra med olika besked. Visst, kött Ă€r inte sĂ„ farligt, skriver en del numera, andra hittar fler infallsvinklar. 

WWF:s köttguide Àr en av de större globala opinionsbildarna. HÀr listar man vad man anser vara gradvis bÀttre respektive sÀmre. Det man kan konstatera i allt fler forskningsrapporter de senaste Ären och Àven i WWF:s köttguide, Àr att nötkött frÄn djur som betar naturbeten numera fÄr grönt ljus.

Detta ligger ju till stor del i linje med vad vi i Landsbygdspartiet föresprÄkar redan. Vi vill stimulera till fler betande djur, dÄ det finns vÀldigt mycket positivt med detta. Den överlÀgset största nyttan Àr för den biologiska mÄngfalden. NÀr flinka mular betar vÄra vackra hagmarker, sÄ hjÀlper de till att rÀdda mÄnga rödlistade vÀxter. Betet sker dessutom huvudsakligen pÄ marker som inte Àr lÀmpade eller ens möjliga att odla annat Àn skog pÄ annars.

Kött i lagom mÀngder Àr dessutom vÀldigt nyttigt och en mycket bra nÀringskÀlla för framförallt vÀxande barn och ungdomar. MÀnniskan Àr allÀtare. Merparten av svenskarna föredrar en varierad kost, dÀr kött i olika former Àr en naturlig del. DÀrför Àr det av yttersta vikt att respektera detta och inte tillÄta att vegetariskt eller veganskt blir norm. Nu har till och med begreppet "veganskt skinn" börjat förekomma, det vill sÀga byxor med mera i plast.

Att skolor ibland har en vegetarisk rÀtt Àr egentligen inget konstigt. Vi Àter av tradition ibland till exempel bara pannkakor, soppa, sallad eller gröt. Men det ska inte vara tillÄtet att vid offentligt finansierade verksamheter införa vegetariskt eller veganskt som norm. Det gÀller dÄ alltsÄ allt frÄn skolor (vare sig de drivs i offentlig eller privat regi), till alla vÄra sjukhus, verk, institutioner och myndigheter. Kort sagt, all offentligt finansierad verksamhet.

Man ska fortfarande ha möjlighet att servera ett vegetariskt alternativ till de som inte Àter kött.

Sen ska vi naturligtvis i princip helt anvÀnda svenska rÄvaror, sÄvÀl animaliska som vegetabiliska. För oss i Landsbygdspartiet en sjÀlvklarhet sedan lÀnge.

Okunskapen bland beslutsfattare och lobbyister i detta Ă€mne Ă€r antingen skrĂ€mmande lĂ„g, eller enligt en illa dold agenda. Man blandar ofta ihop miljö och klimat pĂ„ ett helt felaktigt sĂ€tt. Kornas pruttar pekas ut som en miljöbov! Men det Ă€r inte miljön som drabbas av pruttarna, utan klimatet. Vilket egentligen inte heller drabbas, dĂ„ vĂ€xterna som kons mage bryter ner, Ă€ndĂ„ hade brutits ned och gett utslĂ€pp, fast mer pĂ„ lĂ€ngre sikt. Miljön dĂ€remot, gynnas kraftigt vid förekomst av betande djur. Den biologiska mĂ„ngfaldens rĂ€ddare – en planetskötare, skulle egentligen vara den mest sanna benĂ€mningen av kossan.

SĂ„ varför inte sluta det naturliga kretsloppet som vi allĂ€tare Ă€r en del av? Den svenska kossan betar grĂ€s och örter, som inte mĂ€nniskan Ă€ter. Vi njuter av kossans mejeriprodukter och kött. Vinnare blir naturen och miljön. Att köpa allsköns vegetabilier frĂ„n hela vĂ€rlden och ersĂ€tta högklassigt svenskt kött med det, Ă€r förmodligen bland det sĂ€msta man kan göra bĂ„de för miljön, klimatet och ett stort hot mot den biologiska mĂ„ngfalden. Tror inte nĂ„gon vill ha ett "veganskt landskap" dĂ€r det inte finns nĂ„gra hagmarker utan de enda öppna omrĂ„dena – frĂ„nsett stĂ€dernas asfalt och betong - Ă€r Ă„krar och kalhyggen.

För Landsbygdspartiet oberoende:
Anders Persson, Lindesberg, partiordförande
Claes Littorin, Uppsala
Eva FÀgerskjöld, Göteborg
Åsa GĂ€rdĂ©n, Stockholm
Magnus Malmsten, NorrtÀlje
Annica Haag, Kinda