Vart tog den klartänkande människan vägen?

Varför slutar människor upp att tänka efter? Den tanken slår mig ofta när jag går en promenad eller går in i någon affär eller befinner mig på någon annan allmän plats.

Fortsätt hålla avstånd, och gå och vaccinera er! Det är råden som skribenten hoppas att fler ska ta till sig när smittspridningen åter ökar.

Fortsätt hålla avstånd, och gå och vaccinera er! Det är råden som skribenten hoppas att fler ska ta till sig när smittspridningen åter ökar.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Debatt2021-12-18 06:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På de flesta platser där tydliga markeringar på golven eller marken tidigare talade om att man skulle hålla avståndet till framförvarande ser man inte dessa längre. Varför har de tagits bort? 

De här påminnelserna behövs verkligen för att människor ska komma ihåg att pandemin är långt ifrån över. Blir man inte ideligen påmind om detta så verkar det inte gå att tänka ut själv att man fortfarande ska hålla avstånd till andra. Hur kan det vara så svårt att tänka på att man inte ska stå och hosta rakt ut när man befinner sig i en affär? Eller att stå och samtala flera stycken mitt i entrén till någon affär? Andra måste då försöka tränga sig förbi för att komma in eller ut!

Hur de människor som vägrar att ta vaccinet mot covid-19 tänker är svårt att förstå. Självklart finns det ett fåtal som på grund av bakomliggande orsaker inte kan ta vacciner, men det är ett väldigt litet antal och de ska naturligtvis inte ha några vacciner. Den gruppen måste skyddas från att smittas på något annat vis. Ett sätt är att alla andra vaccinerar sig. Men genom olika konspirationsteorier har det spridits helt felaktiga och osanna uppgifter kring hur farligt vaccinet är och att biverkningarna av vaccinet är värre än att bli sjuk i covid-19. Dessa teorier och irrläror har väldigt många tagit till sig och gått ut i stora demonstrationer mot vaccinet. Det är denna grupp som nu är överrepresenterad bland de som smittas av den nya mutationen omicron och blir tvungna att vårdas på sjukhus.

Inga vacciner ger ett skydd till 100 procent, och alla läkemedel kan ge vissa biverkningar. Men det är inte heller någon garanti att man inte kör i diket bara för att man lagt på dubbdäck. Det är inte heller 100 procent säkert att man slipper inbrott bara för att man har installerat ett inbrottslarm. Och det är fullt möjligt att man kan bli smittad av den där personen som stod och hostade i affären. Vad det handlar om är att skydda sig själv och andra så långt det bara är möjligt. En bra början är att börja tänka efter innan man rusar fram utan att tänka på andra i stället för att bara tänka på sig själv!  Men det absolut bästa viset att skydda sig själv och andra är att sluta upp med att lyssna på konspirationsteorier samt gå och vaccinera sig!