Djurrättsorganisationerna jublade över regeringens beslut att förbjuda elefanter och sjölejon på cirkus, enligt dem en viktig insats för djurskyddet. Troligen reagerade deras städslade politiker på samma sätt, vilka så sent som hösten 2017 i motioner hävdade att svenska cirkusar fortfarande förevisade elefanter och sjölejon. Bland dem fanns riksdagsledamöterna Birgitta Ohlsson och Christina Örnebjär (båda L) och Sofia Arkelsten (M).
Förbudet trädde i kraft vid årsskiftet och gäller utan övergångsperiod. Varje sann djurvän borde undra vad som händer med de numera förbjudna cirkusdjuren. Ska de skickas till slakt, placeras i djurparker eller släppas ut i naturen?
Ingen har ställt frågan.
Förklaringen torde vara att såväl djurrättsaktivister som politiker hela tiden varit medvetna om verkligheten. Sverige förbjöd alla vilda djur relevanta för cirkus redan 1960, med undantag för elefanter och sjölejon. De två sista elefanterna och det sista sjölejonet pensionerades 2013 på frivillig väg.
Detta visste Djurens Rätt när de för fem år sedan drog igång en rasistisk kampanj under temat ”Circus Extreme Pain” där de målade upp bilden av kringresande sällskap som håller djur i trånga burar, kedjar fast dem och piskar djuren blodiga.
Politiker av alla kulörer köpte beskrivningen. Några poserade även på bild med Djurens Rätts mycket talande kampanjaffisch. Två av dem var riksdagsledamöterna Jens Holm (V) och Elin Lundgren (S).
Även Sveriges Veterinärförbund lät sig duperas. I yttrande över förslaget till ny djurskyddslag krävde de totalförbud av djur på cirkus, med motivering att det ofta framkommit brister vid länsstyrelsernas kontroller. När jag begär underlaget för kravet, nekar förbundsstyrelsen till att ha tagit ställning mot cirkus, utan skyller på en tidigare förbundsordförande. Veterinärförbundet anser att lag, förordning och regler ska gälla djurens välfärd, oberoende av vem som äger dem.
Alla inblandade var medvetna om att det inte fanns några vilda djur, inte ens elefanter eller sjölejon, på cirkus i Sverige. Särskilt Djurens Rätt som varje år publicerat länsstyrelsernas protokoll från de årliga och tvingande inbesiktningarna.
Västervik har en särställning i landet. 2015 motionerade Harald Hjalmarsson (M) om förbud mot upplåtelse av kommunal mark till cirkusar med vilda djur. Motionen skrevs av djurrättsaktivister och antogs av ett enigt kommunfullmäktige. Liknande motioner inkom i ett stort antal kommuner och avslogs överallt, varje gång med samma motivering: kommunal mark är offentlig plats och där gäller ordningslagen.
Västerviks agerande har skadat kulturarvet turnerande cirkus. Men idag är det mer till skada för Västervik. Bönder, hund- och hästsport och jägare har klart besked om vilka som bjöd in samma djurrättsaktivister som numera terroriserar bönderna.
Slutligen svaret på frågan som djurvännerna inte ställer, vart tog de numera förbjudna djuren vägen? Elefanterna finns på en djurpark i Belgien och sjölejonet lever i en tysk djurpark.