Vem bär ansvaret för medborgarnas säkerhet?

Sveriges regering och smittskyddsmyndigheten lägger ett tungt ansvar på landets medborgare när det gäller att skydda sig mot att smittas av den pågående och dödliga pandemin i stället för att införa direkta förbud som begränsar hur människor får röra sig i samhället.

Visa att du kan förvalta det stora ansvar som vilar på dig genom att alltid hålla avstånd till dina medmänniskor! uppmanar skribenten.

Visa att du kan förvalta det stora ansvar som vilar på dig genom att alltid hålla avstånd till dina medmänniskor! uppmanar skribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2020-12-22 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Smittan sprids fortfarande till synes okontrollerat bland de som har hemtjänst eller bor i särskilt boende för gamla. Det är framförallt gamla människor från denna grupp som avlider på grund av covid-19. De nya restriktionerna som införts har inte givit några resultat, medborgarna verkar ignorera dem och agera som vanligt. Därför sprider sig smittan och allt fler blir sjuka för varje dag som går.

Nu sätts hoppet till de vacciner som i blixtfart har tagits fram för att rädda mänskligheten, eller kanske bara en del av den, för det är tveksamt att alla på jorden skulle kunna vaccineras, eller ens vilja ha något vaccin. I vanliga fall tar denna procedur med att framställa vaccin många år, ofta tiotals år, men på mindre än ett år har nu flera typer av vaccin redan tagits fram. 

Detta förfarande visar om inte annat på hur pass farligt och förödande detta coronavirus egentligen är. Om det inte varit så hade förmodligen läkemedelsföretagen inte försökt skynda på som man nu har gjort utan arbetat som man brukar när det gäller att ta fram ett nytt vaccin. Självklart infinner sig frågan om myndigheterna har talat om hela sanningen kring coronaviruset? Världen är just nu inne i den andra vågen av smittan som väntas pågå hela vintern och det talas redan om att den tredje vågen kan komma att bli förödande. 

Tyvärr finns det många som förnekar att corona skulle vara farligare än en ”vanlig” influensa. Detta märks på hur människor trängs i affärer och inom kollektivtrafik samt på stora köpcentra. De som sprider smittan är inte de som hostar och nyser, utan det är människor som ser helt friska ut men bär på viruset och smittar andra. Det är bara en av virusets hemligheter, att smitta utan att visa att det finns. Det gäller även dig själv, du kan också vara smittad utan att veta om det eller vara det minsta sjuk och därmed smitta andra. Folkhälsomyndighetens något tama uppmaning till medborgarna är därför att vi skall hålla avstånd till varandra och undvika stora folksamlingar. 

Tyvärr kan inte alla förstå ett så enkelt budskap. Visa därför att du kan förvalta det stora ansvar som vilar på dig genom att alltid hålla avstånd till dina medmänniskor!