Vem har ansvaret i kyrkans värld?

Präster och läkare dör av covid-19 i Italien. Åklagare utreder straffansvaret för en sjuksköterska på Karolinska, som smittats i arbetet. Brottsmisstanken är vållande till annans död. Ett privat äldreboende i Stockholm prövas för arbetsmiljöbrott, efter att flera boende smittats och avlidit.

Vem har ansvaret när någon smittas vid hantering av avlidna och kistor med avlidna? frågar sig skribenterna.

Vem har ansvaret när någon smittas vid hantering av avlidna och kistor med avlidna? frågar sig skribenterna.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Debatt2020-05-12 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar har kommit upp på dagordningen med covid-19. Arbetsgivare i kyrkan är församlingen. Arbetsmiljöansvaret ligger på den juridiska personen företrädd av styrelsen, med straffansvar för ordföranden. 

Kyrkan har haft gott om pengar. Personkonflikter har lösts med generösa penninggåvor. Ansvaret för beslut om att köpa ut, säga upp och avskeda anställda har lagts på kyrkorådet, som arbetsgivare. De över 100 miljoner kronor som försvunnit med de förvisade och utköpta, ska tas igen på att stänga förskolor, sälja stiftsgårdar och sparka trotjänare.

Arbetsmiljölagen säger att arbetsgivarens arbetsmiljöansvar ligger på styrelsen. Det finns ett rättsfall i Finspångs kommun där KS-ordföranden dömdes till ansvar för att en praktikant förolyckats i kommunen. Ansvaret för församlingens personal, som smittas och dör, ligger alltså på styrelsen kyrkorådet. 

Svenska Kyrkan har sex miljoner medlemmar. Under tiden som statlig myndighet fram till år 2000 fanns en chef och en styrelse med kansli i Uppsala. Den ideella föreningen Svenska Frikyrkan har ingen chef. Denna chefslucka har kyrkan fyllt med SKAO, en arbetsgivarorganisation på kyrkokansliet. Skapad efter förebilden Svenskt Näringsliv.   

SKAO verkar dock sakna kompetens när det gäller arbetsmiljöfrågor. Deras eget kansli har fått grava anmärkningar från Arbetsmiljöverket. Om någon smittas och dör på SKAO är det då kyrkostyrelsens ansvar?  

Vem har ansvaret när någon smittas vid hantering av avlidna och kistor med avlidna? Vad gäller för de begravningsbyråer som kyrkan startat? Är de självständiga juridiska personer eller är det församlingens ansvar?