Vem har ansvaret i Vimmerby fullmäktige?

Vimmerby kommun ska besluta om styrelsen ska få ansvarsfrihet för 2019.

Ett decimerat KF ska den 15 juni hoppa över ett led. Man ska gå direkt på att pröva ansvaret för en ledamot, utan att först pröva ansvarsfrihet för styrelsen.

Ett decimerat KF ska den 15 juni hoppa över ett led. Man ska gå direkt på att pröva ansvaret för en ledamot, utan att först pröva ansvarsfrihet för styrelsen.

Foto: Hussein Ibrahimi/arkiv

Debatt2020-06-11 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Styrelsen är en enhet. Vid klubbslaget som avslutar mötet återgår ledamöter till att vara medborgare. Heltidsarvoderad förtroendevald blir avlönad tjänsteman, med titeln kommunalråd.   

Revisionen har granskat de beslut som KS tagit. KF ska 15 juni pröva revisionens förslag om att fälla en ledamot och fria tio andra. Det strider mot lagens krav på hur ett KF-ärende ska hanteras. KF ska enligt revisionen inte pröva hela styrelsen. Därmed stänger KF vägen för ett beslut om ansvar för ledamot. 

Först när KF nekar styrelsen ansvarsfrihet kan ansvaret gå ner på enskild ledamot, med krav på ekonomiskt skadestånd. Där gäller grundlagens krav på likabehandling och solidariskt ansvar.  

Tio ledamöter i KS  har skickat ett och samma brev till KF. Det är ett slags kedjebrev:  ”Om du inte skriver under och skickar det till KF, kan du bli skyldig pengar.” En regel vid bevisvärdering är att när en eller flera personer ordagrant berättar samma historia, så är det inte sant. Man uppfattar aldrig ett förlopp, ett skeende eller ett ärende på samma sätt. 

Brevet är ett försök att påverka KF. Gudrun Brunegård säger i Vimmerby Tidning att alla försök att påverka KF och dess revision är övergrepp i rättssak. Att utanför sammanträde kontakta personer med politiska uppdrag är inte övergrepp i rättssak. Det är en demokratisk rättighet att som medborgare informera förtroendevalda om vad som gäller för deras uppdrag. 

En riktig rysare. Ett decimerat KF ska den 15 juni hoppa över ett led. Man ska gå direkt på att pröva ansvaret för en ledamot, utan att först pröva ansvarsfrihet för styrelsen. Media berättar att gruppen som tagit ställning mot en före detta ledamot vuxit från 10 till 23 personer. De är jäviga och får inte delta i KF-beslut om ansvarsfrihet. 

Leif Larsson och Gudrun Brunegård har under 2019 agerat mot en ledamot och för tio andra. De bör därför anmäla jäv. Frågan är vem som ska leda sammanträdet. Mitt förslag till KF-ordförandens beslutsordning är: Ansvarsfrihet för styrelsen, ja eller nej? Om nej vinner, går ansvaret över på ledamöterna.