Tänk igenom vad – eller vem – du lägger på din tallrik

Nej, ät inte julskinka, revben eller prinskorv – och framförallt inte med gott samvete, uppmanar debattören i en replik på "Grymt, sa grisen – men ät julskinka med gott samvete".

Man behöver inte till varje pris äta kött på julbordet, skriver debattören, en 17-årig Västerviksbo som uppmanar till att äta växtbaserat i stället.

Man behöver inte till varje pris äta kött på julbordet, skriver debattören, en 17-årig Västerviksbo som uppmanar till att äta växtbaserat i stället.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Debatt2021-12-16 06:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "Grymt, sa grisen – men ät julskinka med gott samvete" den 8 december.

Tack för att du delar med dig av dina åsikter och tankar och tack för att du blottar den okunskap som finns bland vuxna människor i dagens samhälle. Det är verkligen förvånande!

För det första har samhället utvecklats, vi lever inte i det samhälle som du hänvisar till längre, vilket gör det irrelevant att argumentera utifrån det samhället. Däremot kommer nästan allt vi äter från naturen, även det djuren äter och djuren är en del av naturen. Men djuren vi äter kommer inte direkt från tomten eller skogen utanför, utan de föds upp i trånga fabriker.  

Det enda jag kan hålla med dig om – i din artikel tror jag tyvärr var avsett som ironiskt, nämligen att “det är omoraliskt och barbariskt att slakta djur”. Eftersom det idag finns smidigare och bättre alternativ både etiskt och hälsomässigt så ja, då är det omoraliskt och barbariskt både mot djuren och oss människor.

Köttindustrin kräver mer tid och resurser än vad vi får ut och dessutom förloras näring under processen. Detta är en stor orsak till att vi förstör planeten och samtidigt skapar matbrist. Istället för att odla till djuren som äter större mängder kan odlingarna användas till oss människor. Idag behöver vi inte odla med sådan kraftansträngning som du nämner. Samhället har utvecklats och vi har maskiner med mera till jordbruken.  

Du nämner även att “samma organisationer” tycker det är fel av människan att slakta djur, men ok för vargen att äta får eller älg. Eftersom du inte klargör med källor vilka organisationer du pratar om kan jag inte säga vad de tycker, men jag kan berätta att det ingår i vargens naturliga beteende eftersom det är ett rovdjur. Vargen har utvecklats och har kroppen för att äta får och älg och det är en del av det naturliga kretsloppet. Människan däremot är inte utvecklad för att äta kött i samma utsträckning, vilket går att se på många olika sätt. Till exempel om man tittar på människans tänder är de inte gjorda för att slita kött utan för att tugga växter. Överkonsumtion av kött ökar risken att drabbas av sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes typ 2, som är stora samhällsproblem idag. Läkaren Michael Greger beskriver i sin bok How not to die den tydliga kopplingen mellan dessa sjukdomar och dagens överdrivna köttkonsumtion. Är människan verkligen skapad för att vara köttätare?  

Enligt Jordbruksverket slaktades 2,61 miljoner grisar i Sverige år 2020, det är över 7 000 grisar varje dag, men köttindustrin är inte bara grisar. Jag uppmuntrar alla att söka fakta, bilder och videor på de “bra liv” som dessa djur hävdas ha. Utifrån det jag har sett och läst skulle jag aldrig kalla det för ett bra liv, inte ens i Sverige som annars brukar lyftas fram som ett bättre alternativ.

Du skriver att “Det är dessa djur som är grunden till hela vår kultur”, men vem säger att vår kultur är rätt och att den inte kan ändras? Bara för att man gjort så tidigare betyder inte det att det är den rätta vägen. Tycker du kanske också att Kinas kultur att äta hundar är något som ska fortsätta med gott samvete? Vad är skillnaden mellan hundar och grisar egentligen? Kulturen, eller bara människans attityd? Jag förstår inte hur det kan vara rätt att äta vissa djur medan andra är otänkbara. Vem drar gränsen? Vem har rätt att säga vilka djur som har rätten till sitt liv?

Så avslutningsvis, Ät INTE julskinka, revben eller prinskorv, och framförallt INTE med gott samvete. Utan tänk istället igenom vad eller vem du lägger på din tallrik – och välj växtbaserat!