Rubriken "Vi vill se ett friskt Östersjön" väcker hopp inför framtiden! Finns det någon som inte skulle vilja se ett friskt och livfullt innanhav vid namnet Östersjön? Det kanske ändå finns ett litet hopp om att det går att rädda Östersjön från en total kollaps. Men tyvärr så bleknar hoppet allt mer när man läser artikeln. Där beskriver skribenterna, Jan R Andersson, Betty Malmberg och Jessica Rosencrantz, alla politiker i (M), hur illa ställt det är med Östersjön i dag.
I artikeln talas det om ”vansinniga” utsläpp från ryska djurfabriker som går, helt orenade, rakt ut i havet. Man skriver också att utsläppen påverkar alla länder runt Östersjön. De döda bottnarna som breder ut sig alltmer är ett stort problem som orsakar syrebrist vilket i sin tur ger brist på föda till fiskarna, skriver man vidare. Sedan 2019 råder förbud för torskfiske i Östersjön. Men allt detta vill nu (M) råda bot på, man har en plan som man tror kommer att rädda Östersjön från att helt dö ut. Det är just deras förslag om att rädda havet som får hoppet att blekna bort.
De förslag som de tre skribenterna föreslår är exakt de samma som föreslagits de senaste 10–15 åren. Vad vill man då ska hända? Jo följande förslag vill man se förverkligade: ”Ökat stöd till avancerad rening vid svenska reningsverk. Östersjön ska inte fiskas ut. Ökad jakt på skarv och säl. Ställ tuffare krav på alla länder runt Östersjön och öka samarbetet inom Helcom (Helsingforskonventionen). Samt att minska övergödning och utsläpp från fartyg”.
Dessa förslag har lagts fram av miljöorganisationer och miljöpolitiker under många år. Men tyvärr har de viktigaste inte genomförts. Förslaget att ställa högre krav på länderna som ligger inom Östersjöns avrinningsområde är ett av de viktigaste för att minska utsläppen till Östersjön. Det bor och lever 90 miljoner människor inom Östersjöns avrinningsområde som varje dag direkt eller indirekt påverkar tillståndet i Östersjön. Utöver detta tillkommer utsläppen från industrier och fartygstrafik samt andra luftburna utsläpp från länder utanför avrinningsområdet.Men detta är inget som Sverige kan åstadkomma på egen hand, här måste EU gripa in, men att få enighet inom EU att rädda Östersjön är förmodligen bara en utopi.
Det är förvånande att framstående politiker som påstår sig vilja rädda Östersjön kan tro att bara man jagar skarv och säl så blir allt bra med vattnet i havet. De döda bottnarna uppgår till 32 000 kvadratkilometer, Småland har en yta på 29 400 kvadratkilometer, inte ens om man lägger till Ölands yta kommer man upp till den yta som utgör döda och syrefria bottnar i Östersjön. Vad skulle hända om Småland och Öland helt plötsligt blev syrefritt?