Vem vill leva i ett SD-styrt samhälle?

Politikerveckan i Almedalen är över för i år.

Flaggorna till trots verkar inte SD:s partiledare Jimmie Åkesson tycka särskilt bra om Sverige, menar skribenten som vill att folk ska påminna som om vilka som byggde upp landet.

Flaggorna till trots verkar inte SD:s partiledare Jimmie Åkesson tycka särskilt bra om Sverige, menar skribenten som vill att folk ska påminna som om vilka som byggde upp landet.

Foto: Henrik Montgomery

Debatt2022-07-11 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Talare i Almedalen den här dagen var Jimmie Åkesson (SD), han verkar inte tycka speciellt bra om Sverige. I hans tal lyser hatet mot många delar av samhället igenom, anser jag. Även han vill ha en helt annan politisk ordning än den som råder i dag. Fortfarande har SD bara en bärande punkt som man anser orsakar alla problem som finns i vårt land. Det är invandringen med sin gängkriminalitet som orsakat problem, anser han. 

Men Jimmie Åkesson sträcker sig längre än så. Socialdemokratin står högt upp på den listan. Näst i tur står regeringen och statsministern som han inte har något som helst förtroende för. Andra organ i samhället som drabbas av hans tal är kriminalvården, rättsväsendet och polisutbildningen.

Men det stannar ändå inte där. När man lyssnar på Jimmie Åkessons tal så får man känslan av att alla som varit med och byggt upp Sverige till vad det är i dag är medskyldiga till de problem han relaterar till. Arbetarrörelsen som stod på barrikaderna och sköts ihjäl av arméns kulor bara för att de ville ha en lön som gick att leva på. Alla som gick ut i strejk för att det inte fanns tillräckligt med bröd och mat åt det arbetande folket. Det är ur dessa grupper Sverige har rest sig, med solidaritet och gemenskap som enda vapen har de genom årtiondena skapat det samhälle vi har i dag.

Det samhället tycker jag att vi ska behålla. Vi måste fortsätta att utveckla och förnya det, men inte med hat mot olika grupper som bor och lever här. Självklart måste vi bekämpa de grupper som bryter mot våra lagar med all den kraft som vi kan uppnå, oavsett varifrån dessa grupper kommer. Men det kommer aldrig att gå med främlingsfientlighet som ledstjärna. Det är ett sådant samhälle Jimmie Åkesson vill skapa, men jag är övertygad om att inte så många skulle vilja leva i ett samhälle som styrs av Sverigedemokraterna.