Vi är redan mångkulturella

Det kanske svenskaste av allt, kaffe, kommer ursprungligen från Etiopien och är ett exempel på att vi länge tagit till oss det positiva från andra kulturer, menar skribenten.

Det kanske svenskaste av allt, kaffe, kommer ursprungligen från Etiopien och är ett exempel på att vi länge tagit till oss det positiva från andra kulturer, menar skribenten.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2019-07-18 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Människor rör på sig. Det har vi alltid gjort. Dessutom har vi blandat oss med varandra och i tusentals år praktiserat ett intensivt kulturutbyte. Vi är sedan länge mångkulturella.

Några exempel:

Vårt språk är till stor del tyska, påbyggt med franska, engelska och andra språk. De flesta av oss äter potatis, infört i Sverige på 1800-talet med ursprung i Peru. Kaffet är populärt, ursprung i Etiopien, teet kommer från Kina, liksom pasta via Italien. Senaste trenderna är sushi från Japan och tacos från Mexiko. Poké bowl sprider sig från Hawaii. För att inte tala om alla populära viner från Australien, Sydafrika och Kalifornien.

Vi är inte särskilt religiösa, men omfattar i grunden kristendomen, som kommer från Mellanöstern och har samma ursprung som judendomen och islam, Abraham.

Rock och popmusik baseras i stor utsträckning på bluesen, som utvecklades av afrikaner i USA:s sydstater.

Dessa kulturer och många fler har vi blivit så vana vid att allt utifrån efter en tid uppfattas som svenskt.

När Sverigedemokraterna (SD) vill göra intryck av att någon gång i det förflutna det funnits ett Sverige, som varit helt svenskt och inget annat, är det helt fel.

Migration går ej att stoppa, folk tar sig in i vilket fall. Enda sättet är att hermetiskt innesluta Sverige och sluta ha internationella kontakter över huvud taget, liknande Nordkorea. Väldigt få svenskar vill det.

SD rider på främlingsrädsla och – fientlighet. Det är destruktivt. Deras lösning på Sveriges problem verkar vara att stoppa invandringen, vilket inte löser några problem. I stället uppmuntrar SD till onödiga motsättningar, som bland annat fungerar som ursäkt för mordbrand på flyktinganläggningar, vilket är dyrt för samhället, oberoende av om SD vill detta eller ej.

I stället för att till ingen nytta stoppa invandring bör vi välkomna människor, som vill bo och leva här, eller som ser vårt land som ett tillfälligt uppehälle tills saker ordnat sig i deras hemländer. Vi bör ha en beredskap för större migrationsvågor som den 2015.

Det gäller inte bara att integrera invandrarna i svensk kultur utan även att integrera det positiva i deras kulturer i vår kultur, vilket inte borde vara särskilt svårt, då vi är vana med det sedan länge, medvetet eller omedvetet.