Vi behöver en grönare coronaåterhämtning

Coronapandemin har gjort att de globala utsläppen av växthusgaser minskat med omkring 7 procent under 2020.

"Fler och fler bokar charterflyg för kommande sommar- och vintersemestrar – nu när vaccineringen har börjat komma igång", skriver debattören, som menar att fler borde tänka till.

"Fler och fler bokar charterflyg för kommande sommar- och vintersemestrar – nu när vaccineringen har börjat komma igång", skriver debattören, som menar att fler borde tänka till.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Debatt2021-02-08 09:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är den minskning som krävs varje år framöver globalt om världen ska ha en minsta chans att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader, enligt en ny studie i Nature Communications.
Låginkomsttagare och fattiga har fått betala det högsta priset i form av arbetslöshet, fattigdom, sjukdom och förlorad utbildning. Samtidigt har en liten grupp aktiemiljardärer fortsatt att kapa hem enorma vinster. En tydlig gestaltning av hur världen ser ut idag.

Detta sätter fingret på hur omställningen efter coronakrisen behöver se ut. Det är vansinne att lägga miljarder på att rädda ohållbara verksamheter, som flyget till exempel, och att ge permitteringsstöd till bolag som fortsätter att ge aktieutdelningar till sina ägare. Alla resurser behöver läggas på en grön och rättvis omställning. De senaste budgetarna från staten har varit alldeles otillräckliga i det avseendet.

Samtidigt behöver vi medborgare också tänka till. Vi ser att fler och fler bokar charterflyg för kommande sommar- och vintersemestrar – nu när vaccineringen har börjat komma igång. Vi ser hur online-handeln exploderar med överbeställningar och returer som skapar enorma transportutsläpp. Det är ohållbart. Om vi kräver stordåd av våra politiker behöver i första hand vi som har det förhållandevis välbeställt också kräva stordåd av oss själva. Vi behöver bli klimathjältar var och en. Om vi gör det tillsammans och är kreativa kanske det till och med blir kul.