Vi böjer oss inte för grundlösa och vilseledande drev

Mattias BÀckström Johansson och Martin Kirchberg.

Mattias BÀckström Johansson och Martin Kirchberg.

Foto: Pressbild/Arkiv

Debatt2024-05-21 13:47
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Kalla Faktas granskning av Sverigedemokraterna Àr ogrundad och vilseledande

Vi böjer oss inte för grundlösa, vilseledande drev. TV4:s granskning av partiet visar att partiet inte Àgnar sig Ät hat, eller spridningen av hat, pÄ sociala medier. Genom insinuationer och anekdotisk bevisföring har flera politiker vilseletts till att felaktigt tro just detta. Vi har senaste tiden kunnat se hur olika partier följer med i detta drev, sÄ Àven hÀr i Kalmar lÀn.

Medan övriga partier alltid har fÄtt marknadsföra sin politik fritt i sociala medier, har vÄra konton en historik av att bli bortplockade och massanmÀlda. Syftet med anonymiteten av kontona som lyfts i TV4:s granskning Àr inte att sprida hat eller desinformation utan helt enkelt att fÄ existera. Vi har inga anonyma konton som sprider hat. Trots en infiltration som varade under nÀstan ett Är hittade TV4 inga bevis pÄ detta, vilket borde avfÀrda alla felaktiga pÄstÄenden om partiets inblandning i hatstormar.

TV4 har förvrÀngt begreppet "trollfabrik" för att passa ett narrativ. Nationalencyklopedin definierar det som spridande av desinformation, vilket vi inte Àgnar oss Ät. PÄstÄendet att Sverigedemokraterna driver en trollfabrik Àr dÀrför falskt.

Kalla Fakta har lÀnge försökt granska Sverigedemokraterna pÄ tveksamma grunder. TV4:s infiltratör försökte fÄ jobb pÄ flera avdelningar inom partiet, vilket visar att syftet var att angripa partiet generellt snarare Àn vÄr verksamhet pÄ kommunikationsavdelningen. Varför skulle TV4 vara intresserad av att infiltrera Charlie Weimers EU-kontor, som ligger 158 mil frÄn kommunikationsavdelningen, om inte för att försöka sabotera för ett enskilt parti inför ett val?

Vi Àr öppna för en diskussion om anonym internetpublicering, men debatten mÄste hÄlla sig till fakta och undvika överdrifter. Partiet har redan tagit bort innehÄll som upplevts som stötande av politiska motstÄndare för att visa god vilja.

Det Àr anmÀrkningsvÀrt att ingen etablerad medieaktör stÀllt en enda kritisk frÄga till TV4 efter deras publiceringar. TvÀrtom har alla okritiskt spunnit vidare det narrativ som upphovsmÀnnen velat etablera.

Det var först nÀr Myndigheten för psykologiskt försvar anmÀlde Kalla fakta för vilseledande intervjuer som de första trevande frÄgorna frÄn media till TV4:s redaktörer började stÀllas. FortsÀttning lÀr följa och den hÀr historien slutar inte med myndighetens anmÀlan. Sverigedemokraterna kommer, precis som Myndigheten för psykologiskt försvar, att anmÀla TV4 till relevanta instanser.

Den verkliga spridaren av desinformation i detta sammanhang Àr inte Sverigedemokraterna, utan Kalla fakta och deras politiska allierade.