Vi ska inte offra livet för jobbet

Nu nĂ€rmar sig semester och en efterlĂ€ngtad ledighet. Tid för avkoppling, bortkoppling och en möjlighet att ta dagen som den kommer. Eller? Är det verkligen sĂ„ det kommer se ut för dig i sommar?

"Den stÀndiga tillgÀngligheten till jobbet genom vÄra mobiler och datorer inkrÀktar pÄ tid som Àr till för din ÄterhÀmtning", skriver debattörerna.

"Den stÀndiga tillgÀngligheten till jobbet genom vÄra mobiler och datorer inkrÀktar pÄ tid som Àr till för din ÄterhÀmtning", skriver debattörerna.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2023-06-17 05:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

TyvÀrr Àr det mÄnga av oss som kommer fÄ semestern störd av Teams-chattar och jobbmejl. Samtal om brÄdskande saker som snabbt mÄste fixas, "det tar bara en liten stund". Detta Àr en trend pÄ arbetsmarknaden som pÄgÄtt en lÀngre tid och som oroar oss starkt. Vi Àr stÀndigt tillgÀngliga för jobb. Dygnets alla timmar.

Enligt en ny rapport frĂ„n Arbetsmiljöverket sĂ„ dör cirka 3 000 personer varje Ă„r i förtid av sjukdomar eller skador orsakade av ohĂ€lsosamma arbetsmiljöer. Bara av jobbstress dör drygt 700 personer varje Ă„r och fler riskerar att dö av detta i framtiden. Ny forskning tyder ocksĂ„ pĂ„ att vart 20:e fall av sjĂ€lvmord har samband med arbetsrelaterad mobbning. Din arbetsmiljö Ă€r med andra ord livsviktig. Din Ă„terhĂ€mtning och möjlighet att koppla bort frĂ„n jobbet likasĂ„.

Det som Àr bra med det nya arbetslivet Àr just hur flexibelt det Àr. MÄnga av oss har i stor utstrÀckning faktiskt möjlighet att vÀlja nÀr och var vi gör vÄrt jobb. För mÄnga Àr det en vÀlsignelse. Ett sÀtt att fÄ ihop livspusslet. För andra blir det en förbannelse eftersom jobbet pockar pÄ, dygnets alla timmar, Ärets alla dagar. Kanske hemma i sÀngen innan du lÀgger dig, eller pÄ stranden nÀr du egentligen tÀnkte bada med barnen. SÄ kan vi inte ha det. Vi ska inte behöva offra vÄra liv för jobbet.

Behovet av en tillgĂ€nglighetspolicy pĂ„ företagen har nog aldrig varit sĂ„ angelĂ€get som i dag. Den stĂ€ndiga tillgĂ€ngligheten till jobbet genom vĂ„ra mobiler och datorer inkrĂ€ktar pĂ„ tid som Ă€r till för din Ă„terhĂ€mtning. Din Ă„terhĂ€mtning fĂ„r aldrig ske pĂ„ arbetsgivarens villkor. Syftet med semestern Ă€r just att du ska vara ledig för att kunna vila och Ă„terhĂ€mta dig. Din arbetsgivare Ă€r faktiskt skyldig att se till att du Ă€r helt ledig frĂ„n arbetet under din semester. 

Arbetsgivaren ska enligt lag organisera arbetet sÄ att du har minst fyra veckors sammanhÀngande semesterledighet under sommarmÄnaderna, om inte annat branschavtal gÀller. Du behöver inte vara tillgÀnglig för arbetsgivaren utan har rÀtt att vara helt ledig under semestern. Du har ingen skyldighet att vara antrÀffbar pÄ mobil eller mejl under semestern. Du ska inte heller ha beredskap eller jour under semestern.

Balansen mellan din jobbtid och fritid Àr som sagt oerhört viktig. Allt för mÄnga faller offer för sjukdom kopplat till jobbstress idag, mycket pÄ grund av otydliga ramar pÄ arbetsplatsen och helt orimliga krav pÄ tillgÀnglighet. Med en tillgÀnglighetspolicy kan ramar skapas dÀr alla pÄ arbetsplatsen vet vad som gÀller och dÀr olika behov kan tas i beaktning. Unionen uppmanar alla anstÀllda att ta ett samtal med arbetsgivaren och fÄ en tillgÀnglighetspolicy pÄ plats. Vi hjÀlper er gÀrna att komma igÄng.

SÄ prioritera nu din egen tid under semestern. Din semester Àr livsviktig. Din semester Àr bara din. Njut av din vÀlförtjÀnta ledighet och ha en riktigt skön sommar.

"Det tar bara en liten stund." Att semestern störs av jobbmejl och Teamschattar Àr en trend som pÄgÄtt pÄ arbetsmarknaden under en lÀngre tid. NÄgot som oroar författarna till debattartikeln.
"Det tar bara en liten stund." Att semestern störs av jobbmejl och Teamschattar Àr en trend som pÄgÄtt pÄ arbetsmarknaden under en lÀngre tid. NÄgot som oroar författarna till debattartikeln.