Vi ska inte ta kollektivavtalet för givet

"Kollektivavtalet är inte bara bra för arbetstagare och arbetsgivare. De tydliga spelreglerna i avtalen ger stabilitet och det är bra för hela Sveriges ekonomi", skriver debattörerna.
"Kollektivavtalet är inte bara bra för arbetstagare och arbetsgivare. De tydliga spelreglerna i avtalen ger stabilitet och det är bra för hela Sveriges ekonomi", skriver debattörerna.

Vi tror på styrkan i att ingen arbetstagare ska tvingas konkurrera med sänkt lön och sämre villkor för att ta jobb från andra. Det fackliga löftet är nu mera än 100 år gammalt men fortfarande nog så aktuellt i en global värld.

Debatt 17 mars 2021 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag firar vi att vi har kollektivavtal som reglerar arbetsmarknaden i Sverige. Det är parterna, fack och arbetsgivare som förhandlar villkoren. Kollektivavtalet, våra lagar och olika anställningsavtal styr hur du ska ha det på jobbet. Schysta villkor är viktigare än många tror. Det handlar förstås både om rätt och plikt. Du har en massa rättigheter på jobbet, men du har också en plikt som innebär att du ska sköta din del av jobbet. 

Det finns faktiskt all anledning att fira. Utan kollektivavtalen hade troligen lönen varit sämre och semestern kortare. Många kollektivavtal ser till att den som är föräldraledig får lite extra pengar. Din pension blir högre via tjänstepensionen som avtalats. Listan kan göras lång. 

Vi ska inte ta kollektivavtalet för givet. Det finns alltid krafter som vill försvaga eller helt avskaffa kollektivavtalet. Förslag om sänkta ingångslöner och inskränkningar i strejkrätten är ständigt aktuella frågor från borgerligt håll. Vi socialdemokrater står upp för vår svenska kollektivavtalsmodell.

Kollektivavtalet är inte bara bra för arbetstagare och arbetsgivare. De tydliga spelreglerna i avtalen ger stabilitet och det är bra för hela Sveriges ekonomi. I många länder kan det bryta ut vilda strejker som riskerar ekonomisk skada. I Sverige råder fredsplikt under den tid som kollektivavtalet löper på. Sedan, under avtalsrörelsen, när fack och arbetsgivare förhandlar om nya villkor, då kan det bli aktuellt med konfliktvarsel om parterna inte kommer överens.  

Så idag firar vi – imorgon går kampen vidare!

Ämnen du kan följa