Vi står inte bakom Växtkraftmordet

En kniv i ryggen på Växtkraft Kinda. Och det kostar!

Debatt2020-12-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kinda kommun gör ett omtag i näringslivsarbetet. Dagens inarbetade verksamhet inom Växtkraft Kinda ska ersättas med att kommunstyrelsens ordförande åker på företagsbesök en halvdag i veckan. Redan direkt ser det ut att kosta Kinda kommun mer än det smakar att försöka dumspara utan att tänka på konsekvenserna.

Hastigt beslutade fullmäktige att anslaget till Växtkraft Kinda om 600 000 kronor skulle strykas. Vänsterpartiet reserverade sig som enda parti mot beslutet. Därmed satte fullmäktige en kniv i ryggen på Växtkraft. Utan kommunens stöd kan verksamheten inte fortsätta, och styrelsen har börjat avvecklingen. Men det blir inte gratis. Nu står valet mellan likvidation och konkurs. Om en konkurs ska undvikas kommer det kosta kommunen närmare halva ”besparingen”: 200 000 – 300 000 kronor. (Framför allt löner och löpande avtal.) Därtill riskerar de framtida kostnaderna att bli oerhört stora. 

Växtkraft Kinda har under tolv år byggt upp ett företagsnätverk för stöd och utveckling av näringslivet i Kinda. Behovsgrundade utbildningar, workshops och nätverksträffar har stärkt både små och stora företag i kommunen. Stora externa belopp har kommit Kinda till del genom utvecklingsprojekt som har gynnat bygden. Flera nya projekt låg i pipeline när sparbeslutet kom. 

Nu ska detta skötas ”in-house” i kommunen. Mycket är oklart kring hur. Det konkreta som finns är att man ska ”Kompetensutveckla medarbetarna i service och bemötande till företag”, ”Inrätta ett näringslivsforum” och ”Kommunstyrelsens ordförande reserverar en halvdag i veckan till företagsbesök”. I sig inte dåligt men väldigt futtigt i jämförelse med Växtkrafts arbete och en rejäl försämring i servicen till företagen i kommunen.

Näringslivsutveckling betyder företag som startas och företag som växer. Medarbetare som arbetar i dessa växande företag och bosätter sig i Kinda bidrar med många goda skattekronor till kommunen. Om näringslivsarbetet här inte fungerar mister vi nya företag, och det kan hända att existerande företag faller ifrån; flyttar eller lägger ner. Det är oförlåtligt att inte ta de här konsekvenserna med i beräkningen!

Bakgrunden är givetvis den anorektiska budget som koalitionen lagt för nästa år. Det här ”sparandet” är bara början. Det kommer mera av det här slaget, där konsekvenserna av sparbeslut inte vägs in. Vänsterpartiet har påtalat behovet av en rymligare budget, där Kindas utveckling och välfärd inte behöver kringskäras av kortsynta räknenissar. Växtkraftmordet står vi inte bakom.

Anders Lind, Erik Andersson och Kicki Stridh
(v)-ledamöter i kommunfullmäktige Kinda