Viktigt vägval efter coronakrisen

Jordens invånare står vid ett vägskäl. Men bara ett fåtal får vara med och avgöra vilken väg vi ska gå.

I vissa delar av Indien har man inte kunnat se Himalaya på över 30 år, vilket man kan i dag på grund av att luftföroreningarna har minskat drastiskt. Skribenten hoppas att miljöeffekterna ska fortsätta även efter coronakrisen.

I vissa delar av Indien har man inte kunnat se Himalaya på över 30 år, vilket man kan i dag på grund av att luftföroreningarna har minskat drastiskt. Skribenten hoppas att miljöeffekterna ska fortsätta även efter coronakrisen.

Foto: Ashwini Bhatia/TT

Debatt2020-05-05 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det som gjort att vi har kommit till detta vägskäl är ett litet virus. Corona kallas det. I skrivandes stund är det cirka 3,5 miljoner människor som smittats och cirka 240 000 som dött av viruset. Det har orsakat att jorden i princip har stängt ner alla former av resor både mellan och inom länder. Ännu vet inga forskare hur det kommer att sluta, viruset verkar vara svårt att få grepp om för dem. Hoppet verkar stå till att det kan skapas ett vaccin mot coronaviruset.

Jorden har länge stått inför en klimatkris som om den tillåts fortsätta öka kommer att förändra livsbetingelserna för miljarder människor. Det har hittills yttrat sig genom extremväder med svår torka och enorma skogsbränder som följd på vissa håll. Glaciärer smälter på grund av den ökande temperaturen vilket drabbar människors tillgång på rent vatten i många länder, och att havsnivåerna stiger. Enorma regn och hagelstormar har förorsakat översvämningar och stora jordskred som raserat all bebyggelse i deras väg. Luftföroreningar dödar många människor varje år, föroreningar som orsakas av oss människor. I vissa storstäder är föroreningarna så svåra att man inte har sett en blå himmel på över 20 år.

När det gäller klimatförändringarna så står mänskligheten mitt i ett vägskäl. Detta beror enbart på att corona har drabbat oss människor. Men i och med att restriktioner mot resor införts har såren i jordens atmosfär börjat att läka så smått. I vissa delar av Indien har man inte kunnat se Himalaya på över 30 år, vilket man kan i dag på grund av att luftföroreningarna har minskat drastiskt. I storstaden New Delhi med 21,75 miljoner innevånare har man inte kunnat se en klarblå himmel på över 20 år, det kan man i dag bara för att trafiken har i stort sett upphört och att industrier har tvingats att stänga sin verksamhet på grund av corona. 

Förhoppningsvis får forskarna snart fram ett verksamt vaccin mot corona som kan skydda människan mot att smittas. Då får vi se vilken väg världens makthavare väljer. Blir det den vägen som leder tillbaka till ”det vanliga” som inte är det bästa för klimatet och planeten Jorden? Eller kommer ledarna att se vilka förbättringar som skett under det ofrivilliga uppehållet och våga ta besluten om de åtgärder som krävs för att rädda jordens klimat? För människorna som för första gången i sitt liv har fått se solen på en klarblå himmel är nog inte valet så svårt om vilken väg som måste väljas.