Vilken plan har Vimmerby kommun för simhallsbehovet?

Med tanke på tillgänglighet och simhallars livslängd är det rimligt att ifrågasätta stödet till Gullringens simhall, skriver Anna Tibbelin i sin slutreplik.

"Jag har den fulla respekt för att Gullringenborna har slagits för att ha sin simhall kvar, men agerandet från Vimmerby kommuns sida är alltjämt anmärkningsvärt", menar Anna Tibbelin, Vimmerby.

"Jag har den fulla respekt för att Gullringenborna har slagits för att ha sin simhall kvar, men agerandet från Vimmerby kommuns sida är alltjämt anmärkningsvärt", menar Anna Tibbelin, Vimmerby.

Foto: Kallestad, Gorm

Debatt2021-03-28 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Marie-Louise Wohlfart inlägg ”Stödet till Gullringen är absolut en klok investering”.

Jag har den fulla respekt för att Gullringenborna har slagits för att ha sin simhall kvar, men agerandet från Vimmerby kommuns sida är alltjämt anmärkningsvärt gällande simhall. Redan 1996 avslutade Vimmerby kommun sitt hyresavtal för simhallen i Gullringen, då man ansåg det för dyrt att driva den. Sedan dess har driften fortsatts av engagerade Gullringenbor med visst ekonomiskt stöd från Vimmerby kommun.

Hur har då Vimmerby kommun under dessa tjugofem år planerat för det framtida simhallsbehovet? Inte alls tycks det. Detta trots att simhallar har en mycket tydlig teknisk livslängd och liksom åtskilliga simhallar i Sverige närmar sig Gullringens simhall slutet av sin.

Under diskussionen som uppstått i den här frågan, främst på sociala medier, går dessutom både Peter Fjällgård (V) och Peter Högberg (S) steget längre gällande framtiden och säger att kommunens lånetak för de kommande trettio åren är fulltecknat av andra investeringar i kommunen. Det betyder att en simhall som redan har 52 år på nacken (bassängen är ännu äldre) förväntas hålla i ytterligare minst 30 år. En simhall som brister både i geografisk tillgänglighet men även i den fysiska inne i själva hallen.

Med dessa brister i åtanke är det rimligt att ifrågasätta hur väl spenderade pengar stödet till Gullringens simhall är. Vad som är ännu mer rimligt är att ställa frågan hur Vimmerby kommun ser långsiktigt på alla Vimmerbybors fortsätta simmöjligheter.