Klarar alla att säga nej till Kombilotteriet?

Nu har jag återigen blivit kontaktad av en telefonsäljare från Kombilotteriet som inte förstår vad ordet "nej" betyder. Den här gången slog han nytt rekord. I samband med mitt fjärde "nej" ifrågasatte jag om det är så här Socialdemokraterna ska finansiera valrörelsen, skriver Ola Gustafsson (KD), Vimmerby.

Inte mindre än sju gånger fick Ola Gustafsson, KD-politiker från Vimmerby, säga nej när han blev uppringd av en försäljare från Kombilotteriet. "Hur många gånger klarar en spelmissbrukare att säga nej till ett erbjudande om lottköp?"

Inte mindre än sju gånger fick Ola Gustafsson, KD-politiker från Vimmerby, säga nej när han blev uppringd av en försäljare från Kombilotteriet. "Hur många gånger klarar en spelmissbrukare att säga nej till ett erbjudande om lottköp?"

Foto: Vimmerby Tidning, arkiv/TT-bild

Debatt2022-01-10 08:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I det läget brukar säljarna förstå att det nog inte blir några lotter sålda, men den här säljaren gav sig inte. Sju gånger tvingades jag tacka nej innan han avslutade samtalet. Då räknade jag ändå högt för honom de sista fyra gångerna för att han verkligen skulle förstå.

undefined
"Det finns anledning att vara mycket försiktig vid marknadsföring av just spelprodukter. Jämför med om en säljare på Systembolaget skulle tjata på kunden att köpa en flaska extra", tycker Ola Gustafsson.

Spel och lotterier är inte vilka produkter som helst. Jag hör till den lyckliga skara som klarar att köpa en lott och som också, med lätthet, kan välja att avstå från köp. Tyvärr har inte alla människor den möjligheten. Hur många gånger klarar en spelmissbrukare att säga nej till ett erbjudande om lottköp? En gång? Förhoppningsvis. Två gånger? Det kan vara en bedrift. Tre gånger? Tveksamt. Sju gånger? Knappast troligt. Det finns anledning att vara mycket försiktig vid marknadsföring av just spelprodukter. Jämför med om en säljare på Systembolaget skulle tjata på kunden att köpa en flaska extra.

Kombispel är Socialdemokraternas eget spelbolag och det är Socialdemokraterna och SSU som är förmånstagare. Överskottet går till att finansiera partiets valrörelse och frågan är hur oetiska metoder som regeringspartiet tycker att de kan använda sig av för att kunna sitta kvar vid makten.

undefined
Ola Gustafsson vill nu ha svar från partiordförande Magdalena Andersso (S) "om det är så här Socialdemokraterna ska finansiera valrörelsen".

Jag har nu skickat följande två frågor till Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson:

• Kan du med rak rygg gå in en valrörelse som finansieras av ett oetiskt lotteri som skor sig på spelmissbrukares svaghet och tragedi? 

• Anser du att det stämmer överens med den syn som Socialdemokraterna idag har på de mest svaga och utsatta?