Det stämmer inte att det saknas studier. Naturvårdsverkets och Energimyndighetens forskningsprogram Vindval har sedan starten 2005 publicerat ett 40-tal forskningsrapporter om vindkraftens påverkan på marint liv, fåglar och fladdermöss, människors intressen och landlevande däggdjur. Kunskapsunderlaget kan användas i planerings- och tillståndsprocesser i samband med etablering av vindkraft.
När det gäller mikroplast, PFAS och bisfenol överdriver Staaf Kura rejält. Naturvårdsverket lämnar tydliga besked: Vindkraften ”bidrar med försumbara mängder mikroplast”. ”Vindkraftverk utgör inte en källa till den PFAS vi exponeras för”. Eventuell bisfenol A ”som används i vindkraftverk inte utgör en källa till vår exponering”.
Utbyggnad av elproduktion är ingen ”ogenomtänkt historia”. De senaste decennierna har politiken styrt mot minskade utsläpp av växthusgaser. EU:s Förnybarhetsdirektiv, Paris-avtalet och Sveriges klimatlag pekar åt samma håll: fossila bränslen ska fasas ut och det måste ske snabbt. Näringslivet har antagit utmaningen och myndigheterna är eniga om att klimatomställning genom elektrifiering i industri- och transportsektorerna gör elanvändningen kan komma att mer än fördubblas till år 2035.
Regeringspartierna och Sverigedemokraterna har gjort klart att vindkraft, elektrifiering och klimatomställning är nära sammankopplade. Så här skriver de i budgetpropositionen för 2025: ”Vindkraften kan på kort sikt stå för majoriteten av tillkommande elproduktion. Den spelar därmed en viktig roll för att elektrifieringen inte ska tappa tempo, för att möjliggöra klimatomställningen och för att uppnå målet om nettonollutsläpp senast 2045”.
Klimatförändringens negativa konsekvenser är alltför många för att kunna ignoreras. Ansedda Potsdam Institute for Climate Impact Research beräknar att kostnaderna för konsekvenserna av klimatförändringarna beräknas bli sex gånger högre än kostnaderna för att vidta åtgärder för att förhindra att temperaturökningen passerar 2 grader Celsius.
Miljöer, fastighetsvärden och verksamheter hotas av klimatförändringen - inte av vindkraft. När vindkraft etableras tas stor hänsyn till påverkan på den lokala miljön, men det går inte att bortse från att det största hotet vi står inför är klimatförändringen. Att begränsa den globala uppvärmningen är nödvändigt för att bevara hållbara livsvillkor. Här kan vindkraften bidra till stora utsläppsminskningar.
Staaf Kura och andra som motsätter sig vindkraft verkar vilja bromsa omställningen. De visar aldrig på något alternativ som i tid säkrar den elektrifiering som minskar utsläppen av koldioxid, säkrar industrins konkurrenskraft, arbetstillfällen och välfärd samt minskar vårt beroende av importerad olja & gas.
Det är klimatförändringen, inte vindkraften, som utgör hotet. Svaret på de utmaningar vi står inför är inte att bromsa utbyggnaden av vindkraften, utan att öka takten i alla delar av klimat- och energiomställningen.