Vindkraftexploatering är en affärsidé, inget annat

Svar på insändaren "Säg emot en vindkraftsmotståndare – bli idiotförklarad".

Vindkraftexploatering handlar bara om pengar för utländska riskkapitalister, anser skribenten.

Vindkraftexploatering handlar bara om pengar för utländska riskkapitalister, anser skribenten.

Foto: Göran Rönning

Debatt2023-12-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Vimmerby Tidning 20 december är en insändare om vindkraft, som bör bemötas med fakta. 

Insändarskribenten hänvisar bland annat till vindkraftbolaget Fred Olsen Renewables samrådsmöte där det påstås ha rått rena lynchstämningen.

Låt mig därför redovisa en rättvisande bild av vindkraftindustrins innersta väsen och dess syften.

Den storskaliga industriella vindkraftexploateringen är en affärsidé, erkänner vindkraftindustrin själva. Vindkraftexploatering handlar om pengar i miljardklass för utländska riskkapitalister, som genom skattesubventioner från oss skattebetalare ska gynna deras aktieägare.

Vindkraftlobbyisterna omger sig av myter liksom insändarskribentens påstående "den som vågar påstå att vindkraft behövs för att vi ska klara vår totala energiförsörjning och gå mot ett mera hållbart samhälle" är en omhuldad mytspridning. Att vindkraft byggs för att "rädda klimatet" och "lösa klimatfrågan" är myter som fått politiker att svälja industrins propaganda. Men den bistra sanningen är att vindkraftexploateringen i stället har blivit big business, en lysande affär för skrupellösa affärsmän inom utländska bolag. Det statliga kinesiska kärnkraftföretaget China General Nuclear Power Corporation står för närmare en femtedel av utbyggnaden av "svensk" vindkraft år 2017-2022. 

Branschorganisationen Svensk Vindenergi lobbar energiskt för att sabotera det kommunala vetot mot vindkraft. Jacob Wallenberg, ordförande för svenskt näringsliv, kräver mer vindkraft för konkurrenskraft i svenskt näringsliv (Ekots lördagsintervju 12 november 2022). Han personifierar vindkraftens affärsidé: Alla ekonomiska aktiviteter ägs privat och sker för att skapa vinst åt ägarna. En miljardindustri där groteska vindkraftparker omvandlar svensk naturmiljö och levande skogsekosystem till skövlingar av skogar och marker till industriområden. Det är köparens/säljarens marknad där ofantliga transaktioner från utländska storbolag ger vinster i miljardklasser. Vinsterna smygs ut ur Sverige via holdingbolag till olika skatteparadis, där vinsterna går via storbanker i Luxemburg till Zürich till konton i Panama. Men det kan naturligtvis inte industrin erkänna. Istället blir klimatfrågan förevändningen, något som systematiskt hamras in i medvetandet på myndigheter och politiker. 

Lobbyisterna tar hjälp av professionella PR-byråer och advokater, där branschorganet Svensk Vindenergi utmärker sig. De förser massmedia systematiskt i landet med samma debattartiklar till olika tidningar. Texterna är utformade så att de vänder sig till just de län där artiklarna publiceras. Budskapet är enkla slagkraftiga fraser "förnybar energi","fossilfri", "miljövänlig", "ger arbetstillfällen", "grön".
Men sanningen är den, att den biologiska mångfalden hotas, när den planetära gränsen överskrids av tron på evig tillväxt. För evig tillväxt är en utopi.