Läste med viss förvåning debattartikeln. Artikeln framför till största delen ett personligt, aningslöst tyckande, och kan enligt min mening inte betraktas som argumenterande och väl underbyggd med fakta.
Några reflektioner. Det är inte bara SD, som ”pratar om alla invandrare som kostar oss massor av pengar”. Har debattören inte läst några vetenskapliga artiklar exempelvis av ekonomerna och forskarna Joakim Ruist, Jan Ekberg, Timo Sanandaji eller Mats Hammarstedt, vilka alla skrivit om samhällets kostnader för invandringen? Tydligen inte.
Att kostnaden för utbildning av våra ungdomar är hög, det är vi överens om. Men har debattören tänkt på, att höga krav på arbetsmarknaden för anställning samt vår relativt höga levnadsstandard, är resultatet av svenska folkets goda utbildning? Det är på grund av god utbildning bland svenskar och höga krav på arbetsmarknaden som analfabeter/lågutbildade invandrare har svårt att platsa på svensk arbetsmarknad, inte på grund av ovilja bland arbetsgivare, som debattören antyder.
Leif GW:s TV- program ”Blattarna som byggde Sverige” har, i de två program som hittills visats när detta skrivs, handlat om arbetskraftsinvandringen på 1950- och 1960- talen. Denna invandring var dock planerad; yrkeskunniga arbetare valdes ut och hämtades till Sverige och sattes omgående i arbete. Det är okunnigt att jämföra denna invandring med dagens.
Debattören anser att ”Det är en liten högre andel med utlandsfödda som begår brott”. Överrepresentationen bland invandrare och andra generationens invandrare jämfört med etniska svenskar när det gäller våldsbrott är väldokumenterad. Debattören har tydligen missat gängkriminaliteten med skjutningar, mord, bilbränder, sprängningar, rån och hedersbrott samt ”Operation Rimfrost”.
Det är högst tillåtet att vara odelat positiv till en fortsatt stor invandring. Men kom då helst med argument och fakta, som visar att en stor invandring är bra för Sverige! Och visa gärna hur vi skall komma tillrätta med dagsaktuella problem, som negativt påverkas av en stor invandring; exempelvis kriminalitet, polisbrist, bostadsbrist, dåliga skolresultat, försämrad välfärd, arbetslöshet och höga socialbidragskostnader.
Torbjörn Lanzèn, Gamleby