Integrering bör vara ömsesidig

”Vi tog 1944-45 emot stora delar av norra Finlands befolkning. Mottagandet var en framgång.”

”Vi tog 1944-45 emot stora delar av norra Finlands befolkning. Mottagandet var en framgång.”

Foto: Prb / TT

Debatt Replik på Anneli Jacobssons, (SD), svar den 20/7 på artikeln ”Vi är redan mångkulturella” som publiderades den 18/7.2019-07-25 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De omfattande bilbränderna är illa nog. Men de riktar sig inte mot människor. Det gör bränder på flyktingförläggningar. De är mordbränder. Liv är viktigare än bilar!!! När Sverigedemokraterna (SD) nämner dessa mordbränder ser de dem som en följd av invandring, inte som akter av människoförakt.

Vi kan vara ganska säkra på att dessa mordbränder ej förorsakas av invandrarna själva utan av andra. Vad gäller bilbränder är flera grupper inblandade.

Enligt SD-Vimmerby skall vi inte anpassa oss till andra kulturer. Men det är ju det vi gör fortlöpande och frivilligt och gjort i hundratals år. Det handlar om ett ömsesidigt anpassande, som fungerat bra och gjort vårt land mångkulturellt.

Alltför många gånger har SD gjort klart att de är mot alla typer av invandring, Åkesson: ”Dom passar inte här.” På sin väg genom Europa har invandrare passerat flera länder, som vägrat ta emot dem. Vi skall vara stolta över att de vill till Sverige!

Att fler partier än SD handlade i panik 2015 berodde på att vi inte hade den beredskap vi borde haft och bör organisera för framtiden.

Kunde vi ta emot tiotusentals finska barn med kort varsel under andra världskriget i ordnade former, trots ett hårt trängt läge i stor utsträckning avskurna från omvärlden tillföljd av kriget, kan vi göra liknande ansträngningar idag, när vi har lugnare förhållanden och är mycket rikare.

Vi tog 1944–45 emot stora delar av norra Finlands befolkning med boskap och allt, som flydde till följd av att Finland efter freden med Sovjet tvingades driva sina forna allierade, tyskarna, norrut där de brände ner allt de såg. Mottagandet var en framgång.

Anpassningen bör alltså vara ömsesidig, vilket visst sig fungera utmärkt. Jag är helt övertygad om att SD-Vimmerbys medlemmar omfattar de flesta av de influenser Sverige mottagit och mottager utifrån, men utan att veta om det.