Krönikören Tommy Svensson i denna tidning skriver att den kanel som säljs i Sverige är falsk kanel, en kassia. Kryddan kanel är torkad bark från kanelträd av släktet Cinnamomu. Två arter används; framför allt Cinnamomum verum som också kallas Cinnamomum zeylanicum (ceylonkanel) och Cinnamomum cassia (kassiakanel).
Det stämmer att kassiakanel är vanligast förekommande i Sverige. Ingendera av ceylonkanel eller kassiakanel är dock mer "äkta" eller "falsk" än den andra.
Kassiakanel innehåller mer kumarin än ceylonkanel, men det är inte farligt för hälsan att använda kassiakanel som hushållskrydda i sådana mängder som anges i traditionella recept.
Det är ett felaktigt påstående att barn under fem år inte kan bryta ned kumarin. Däremot måste man ta hänsyn till barnets lägre kroppsvikt jämfört med vuxna, vad gäller de mängder en femåring kan äta jämfört med en vuxen.
Vissa personer tillhör en genvariant som har mer begränsad förmåga att bryta ned kumarin än normalbefolkningen. Dessa personer kan riskera påverkan på lever om de äter kanel i mycket stora mängder, till exempel som huskur vid diabetes eller i andra medicinska syften.
Livsmedelsverket har hittills inte fått några rapporter om dokumenterade leverskador kopplade till kanel, men tar gärna del av information om det finns fall där dokumentation finns.
Ulla Beckman Sund
Toxikolog Livsmedelsverket
DEBATT: Ingen kanel är mer äkta eller falsk
Rättelse angående krönika "Kanelprotest gav resultat" den 2 mars.
Foto: Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.