DEBATT: Laktos, IBS - eller den sällsynta mjölkproteinallergin?

Det verkar på "Tommys krönika" för någon vecka sedan att laktosintoleransdiagnos sätts på felaktigt sätt hos många personer.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Foto:

LK Debatt2016-03-29 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Om man läser på sjukvårdsrådgivningen www.1177.se så finns det en mer utförlig och vetenskaplig beskrivning. Och man kan även söka och läsa många andra artiklar på internet, eller på ett vanligt bibliotek om man föredrar det.

Såvitt jag vet kom tekniken med blodprov för laktosintolerans med DNA någon gång på 90-talet och det är därför en ganska ny företeelse som inte så många känner till. Mjölksockret laktos delas ju normalt sönder till galaktos och glukos i tarmen. Och dessa ämnen kan tas upp i blodet. Blodsockret stiger.

Detta kan man göra på sin Hälsocentral genom att komma dit på fastande mage. Och sedan dricka en viss mängd av en dryck som innehåller en viss mängd laktos. Och mäta blodsockret före och efter en viss tid har gått. Detta kallas laktosbelastning och kan göras om man vill komplettera DNA-blodprovet.

Om blodsockret stiger så visar det att man har enzymet laktas som sönderdelar laktos till galaktos och glukos. Om blodsockret inte stiger så talar det för att man saknar laktas. Och mjölksockret stannar då kvar i tarmen och kan ge upphov till gaser, diarré, magknip och uppsvälld mage.

Laktosintolerans är globalt sätt helt normalt eftersom laktasbildningen minskar och försvinner hos de flesta under uppväxten. Och man har då endast laktas under de första åren så att man kan tillgodogöra sig mjölksockret i modersmjölken.

Men i Skandinavien finns hos många förmågan att bilda laktas kvar hela livet. Och man får då inga av de besvär som beskrivits ovan.

Men en del personer kanske har en icke känd laktosintolerans och har då kanske fått diagnosen IBS vilket kan ge liknande besvär. Om dessa personer byter till laktosfria mejeriprodukter så kan deras livskvalitet öka avsevärt.

Och att reagera på mjölkproteinet, i stället för på mjölksockret, som Tommy Svensson skriver är såvitt jag vet ganska sällsynt. Medan laktosintolerans är relativt vanligt. Och inte bara Vallio utan även andra mejerier tillhandahåller numer alltmer laktosfria mejeriprodukter till stor glädje och nytta för många människor.

Göran Linder

Läs mer om