Få satsningar i företagande på landsbygd

Årets höstbudget presenterades nyligen. I stora drag kan man sammanfatta den med att regeringen satsar stort på infrastruktur, rättsväsende och integration och sänker skatten för pensionärer och bolagsskatten. Ur ett bondeperspektiv finns såväl ljusglimtar som missade möjligheter till tillväxt, inte minst här i Östergötland.

LK Debatt2012-10-02 07:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

ATT REGERINGEN valt att satsa på bredbandsutbyggnad som kan komma hela landet till del är mycket positivt. Bredbandsmarknaden är avreglerad i Sverige och därför behövs politiska insatser för att locka marknaden ut på landsbygden. Det är också bra att regeringen säger att man kommer att prioritera arbetet med att stärka jordbruksföretagens konkurrenskraft, och därför ska utreda möjligheter och hinder för en framtida livskraftig primärproduktion.
Man har även aviserat riktade satsningar på forskning om trä, skogsråvara och biomassa. Det är positivt men vi tycker att det är synd att man utelämnar en satsning på forskning kring mat och jordbruk. Tillämpad forskning på svenska förhållanden har en avgörande betydelse för att skapa kunskap och innovationer som möjliggör ett lönsamt och hållbart jordbruk med svenska krav på miljöhänsyn och djurvälfärd.

SAMTIDIGT ANSER vi i LRF att regeringen i samband med budgeten missat en gyllene chans att skapa fler jobb. Idag står de gröna näringarna för cirka 6 procent av Sveriges BNP och 4,5 procent av sysselsättningen. Men potentialen är mycket större. Enligt en rapport som LRF låtit forskningsinstitutet Nordregio ta fram ger en ökad efterfrågan på produkter från svenskt jordbruk en effekt på samhällsekonomin med i genomsnitt 2,52 gånger värdet av efterfrågeökningen. Det innebär att om efterfrågan på varor eller tjänster från jordbruket ökar med 1 krona så ökar produktionsvärdet i hela den svenska ekonomin i sin tur med 2,52 kronor, det är mer än i andra jämförbara sektorer. Men den internationella konkurrensen är hård, och den svenska konkurrenskraften gentemot omvärlden behöver stärkas.

I SIN regeringsförklaring nämnde statsminister Fredrik Reinfeldt "investera i framtiden" hela 19 gånger. Men när finansminister Anders Borg två dagar senare la fram regeringens budget fanns trots detta få investeringar i landsbygdens företagande. Inga sänkta egenavgifter eller arbetsgivaravgifter. Ingen översyn av hur energi- och dieselskatterna påverkar företagandet inom de gröna näringarna. Ingen metanreduceringsersättning som får fart på landets biogasproduktion. Ingen satsning på tillämpad forskning kring livsmedel och hur det ska vara möjligt att bedriva ett lönsamt och hållbart jordbruk med svenska krav på miljöhänsyn och djurvälfärd.

DE GRÖNA näringarna är en framtidsbransch. Näringarna har en stor betydelse för jobben, svensk tillväxt och en grönare framtid. Satsningar i det gröna näringslivet är alltid en god investering. Även om det finns ljusglimtar i budgeten finns det också möjligheter som regeringen inte tagit tillvara. Möjligheter till att just investera i framtiden.

Helena Jonsson,
Förbundsordförande LRF

Peter Borring,
Regionordförande LRF Östergötland

Läs mer om