"Jag bara väntar på första offret"

Jag har vid flera tillfällen uppmärksammat miljön kring den skolväg som samhällsbarnen i Kisa färdas till Värgårdsskolan. Tre livsfarliga övergångsställen, som korsar genomfarten på väg 23/34, måste passeras till och från skolan.

Foto: TT

LK Debatt2016-09-27 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) Vid Zdeborska-rondellen. 2) Vid fastigheten där optikern är inrymd, som också renoveras f.n. 3) Vid arbetsförmedlingen.

Då mellanstadieeleverna numera går i Värgårdsskolan är det barn i 10-11 årsåldern som har denna skolväg. Barn i denna ålder har inte förmåga att alltid bedöma fart och avstånd på trafiken och när mobilen och Pokemon-jakt tar mycket uppmärksamhet blir marginalerna ännu mindre.

Den extremt ökade genomfartstrafiken gör att barnen utsätts för många risker. En tätare och allt tyngre lastbilstrafik, trafikanter som inte har respekt för hastighetsbegränsning och det alltmer tilltagande rattfylleriet är faktorer som måste vägas in.

Mot dessa risker färdas barnen helt oskyddade. När den numera nedlagda Stjärneboskolan var i bruk fanns trafikljus och skolpoliser som skyddade barnen trots att trafiken då kan jämföras med en mindre byväg.

Trots att jag inte är skolbarnsförälder anser jag det vara en medborgerlig plikt att påtala de faror barnen dagligen utsätts för. Och när jag läser artikeln om planerad upprustning av RV 23/34 kommer genomfartstrafiken att öka ytterligare.

Jag vädjar till skola, vägverk, polis och skolbarnsföräldrar att uppmärksamma och föreslå lösningar på det jag beskrivit.