Kommunen skänker bort stora värden till E:ON

I diskussionen om den planerade Vindkraftparken i södra Kinda saknas den lokalekonomiska dimensionen. När kommunen bifaller E.ON:s planer på att bygga södra Sveriges största vindskraftpark i kommunen och därmed ger bort en stor turistisk potential, är det orimligt att inte också begära ekonomisk ersättning i paritet med vad man ger bort.

LK Debatt2012-03-09 08:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utöver de rent ekonomiska aspekterna finns också potentiella hälsoproblem som riskerar att drabba lokalbefolkningen som är svårt att sätta ett värde på, men en ekonomisk kompensation för eventuellt fysisk och psykiskt lidande borde också vara en självklarhet.
I många undersökningar förutsägs turismen bli en av Sveriges, och därmed Kindas, mest inkomst- och personalintensiva branscher i framtiden.
Enligt Tillväxtverket är turismen en marknad som är inne i en expansiv fas där omsättningen ökat med cirka 50 procent under det senaste decenniet. Därmed är turistnäringen i samma storleksklass som energimarknaden. World Economic Forum, som vartannat år ger ut en lista över länder med turistisk utvecklingspotential, placerar i sin senaste publikation, Sverige på en 5:e plats av 133 länder. Samtidigt har naturmiljöer, kultur och kulturarv fått ökad betydelse för regioners innovativa utveckling och konkurrenskraft. Det går därför att konstatera att Sverige, och Kinda i synnerhet, har stora turistiska förutsättningar.

Svensk Turism AB har 2010 med stöd från Jordbruksverket och tillsammans med flera ledande aktörer samt turistorganisationer, däribland Visit Sweden och Tillväxtverket, tagit fram en nationell strategi för svensk turism.
Denna grundas på en vision om att fördubbla svensk besöksnäring på tio år för att år 2020 utgöra Sveriges nya basnäring vilket innebär en omsättning på inte mindre än 500 miljarder kronor.
Idag omsätter rese- och turistindustrin i Kinda kommun ca 128 miljoner kronor och ger arbete åt ca 105 personer på årsbasis.
Den klart starkaste attraktionskraften är förstås den orörda naturen, med allemansrätten som en stark kärna.

En fördubbling mot idag skulle innebära en omsättning på 256 miljoner och 210 årssysselsatta. Beaktar man dessutom Kindas stora tillgång på orörd natur, är det rimligt att anta att Kinda har potential att öka ännu mer än genomsnittet för riket.
Det är också rimligt att detta skulle innebära en ökad befolkning och därmed, sammantaget, en väsentlig höjning av kommunens skatteintäkter.
Om man sätter denna potential av en växande industri och ökade skatteintäkter i relation till den planerade vindkraftparken, inser nog de flesta att värdet på den orörda naturen är stort.
Den planerade Vindkraftsparken, som ska bli södra Sveriges största, motsvarar ca 5 procent av Kindas totala yta. Detta i ett område av kommunen med stora naturvärden och därmed stark turistisk potential.
Utöver den yta som vindkraftparken tar i anspråk, påverkas också den kringliggande naturen och dess djurliv med bland annat känsliga fågelarter såsom havsörn, bivråk och berguv.
Man behöver inte vara professor i nationalekonomi för att inse att detta innebär stora värden för en kommun. När E.ON och markägaren, Riddarhuset, beräknar god lönsamhet för egen del, måste också kommunen ställa krav för att inte använda sin vetorätt för ett nej till vindkraftsparken.

Nuvarande Kindaallians, med Centern och Miljöpartiet i spetsen, har bestämt sig för att eventuellt ställa krav på en symbolisk bygdepeng och rekommendation om att E.ON ger någon form av peng till det lokala föreningslivet. Detta tycker jag är häpnadsväckande!

Kommunen tänker alltså ge bort stora naturvärden, minskade möjligheter till såväl turism och inflyttning till en jätteaktör som E.ON, men begär bara kaffepengar för besväret. Allt på bekostnad av medborgarna, i synnerhet de närboende.

Jag anser att kommunen rimligen borde ställa krav på långt större intäkter. Summan skulle i alla fall möjliggöra viss kompensation till de drabbade närboende. Man bör ha klart för sig att E.ON planerar vindkraftparker lite varstans i Sverige och man är mer än lovligt naiv om man inte inser att de är väl medvetna om att många kommuner leds av politiker med stor okunskap på området och som därmed är lätta att föra bakom ljuset.
För Kindas del blir kunskapen och kompetensen hos våra ledande politiker tydlig utifrån vilka krav som kommer att ställas.
Jag kanske är naiv, men i min värld så betyder det att vara folkvald detsamma som att stå på folkets sida. Ärlighet är för mig ett bevis på den mänskliga självrespekten, saknas den så är man inte lämplig som förtroendevald.

Lars Karlsson
Destinationsutvecklare
Ordförande för Folkpartiet liberalerna i Kinda

Läs mer om