Missriktad välvilja hotar att slå tillbaka än hårdare

Det kan inte vara enkelt att vara polis. Ständigt så många beslut att fatta. Alltid brådis och alltid granskande ögon från höger och vänster - uppifrån och nerifrån.

Foto:

LK Debatt2016-01-13 10:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Var det rätt beslut? Varför gjorde du så och inte så?

På den senare tiden har dessutom - som lök på laxen - polisen tvingats ta allt fler beslut med främlingsfientliga förtecken, med inslag av kulturskillnader och klara rasprofileringar.

Nej, det kan sannerligen inte vara enkelt.

Det talas väldigt mycket om kvotering av bolagsstyrelsers sammansättning. Jag har alltid varit emot en sådan kvotering eftersom det ofelbart slår tillbaka när man försöker styra verkligheten - oavsett hur nobel och riktig föresatsen än varit.

Det är alltid bättre att behandla alla lika och ge alla samma chans - eller samma tuffa behandling.

Övergrepp
Det absolut värsta som kan hända är att polisen får en kulturrasistisk stämpel över sig. Kanske det vore bättre att kvotera utbildning och tillsättningen av poliser i städer och framför allt i landets mer glesbefolkade områden.

Nej, det är fel metod att gå där också.

Det är fel om polisen försöker förhindra risken för nya brott och uppvigling genom att själva agera med någon sorts hemmasnickrad omvänd psykologisk krigföring. Genom att förtiga vissa händelser och genom att inte ingripa.

Det gäller såväl inom sektorn våldsbrott som ekonomiska brott och sexuella ofredanden. Vi har hört om tveksamma ingripanden vid misshandelsfall, vid bråk på asylboenden och vid tillställningar där kvinnor och flickor ofta blivit utsatta för sexuella övergrepp.

Precis som när det gäller kvotering så slår verkligheten tillbaka med ett än hårdare knytnävesslag om det är så att polisen försöker agera medlare, om polisen försöker gjuta vatten på vågorna med metoder som knappast ingick i polisutbildningen. Det får inte ske.

När det gäller lagen så har vi alla samma regler att rätta oss efter. Och det innebär att den myndighet som har uppgiften att upprätthålla lagen måste agera lika gentemot alla. Oavsett bakgrund, nationalitet och kön.

Det är det absolut enda viset.

Med eftertanke
För polisen krånglar det dock till sig ytterligare genom just det faktum att så många granskar varje steg de tar, varje åtgärd som görs - och denna granskning sker av människor som inte alltid är lika rättvisa.

Av den anledningen är det lika viktigt att kräva av polisen att de till fullo följer sina regler, som för allmänheten att inte kräva något annat av polisen.

När polisen i fallet Storebro, som exempel, närmade sig slagsmålet så var omfattningen, enligt uppgifter som kommit oss till del, så omfattande att deras beslut att avvakta en stund innan de ingrep var helt riktigt. Och följde de säkerhetsregler de har att följa.

För att först bedöma situationen. Agerandet måste vara likartat som exempelvis vid biljakter - det måste ske med eftertanke, så inte resultatet blir än värre.

I Västervik har vi haft mycket grova brott direkt relaterade till asylboende. Men under det senaste året och dryga det, rapporteras det vara förhållandevis lugnt.

Vi måste alla förstå de utsatta människorna lever under en obegripligt stor press som ofta har helt andra orsaker än kulturella.

Slår tillbaka
Återigen, alla dessa beslut.

Men i detta läge måste helt enkelt polisen jobba på ett sätt där inte opinioner tillåts styra deras handlande. Att enskilda poliser själva ska försöka sig på att agera efter vad som gynnar eller inte gynnar Sverigedemokraterna är emot sunt förnuft.

Och som sagt, liknande kvoteringsbeslut har en tendens att slå tillbaka hårdare än någon kan ana.

Något av den värsta mardrömmen vore om felaktiga försök till förtiganden från polisens sida, skulle skifta till rädsla. Då tvingas vi se fram emot en skrämmande utveckling i samhället.

Jag tillhör själv tydligtvis den försvinnande lilla skara optimister som är av uppfattningen att det grova våldet i samhället tvärtom har minskat om vi ser det hela historiskt.

Låt oss hoppas på en fortsatt utveckling i samma riktning.

Alf Wesik

Läs mer om