Politiker är som krokodiler, stora i mun men saknar öron

Ordspråk, vad är det? Och vad är ett ordstäv?

Foto:

LK Debatt2016-01-14 11:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Jo, i det förstnämnda fallet är en teknik att säga en sak utan att formellt behöva ta ansvar för vad som sägs. Många av våra ordspråk är över tusen år gamla - och används när man vill säga en sak som alla förstår, men som inte behöver tolkas bokstavligen.

Typ "Anfall är bästa försvar", eller kanske "Upp som en sol, ner som en pannkaka".

Ordstävet är likartat, det börjar som ett ordspråk men avslutas som om det sagts av en person, eller med en humoristisk knorr. Typ "Det tar sig, sa han som hade eld i håret" eller "Det både värmer och klär, sa gumman om löständerna".

Vaga argument
På onsdagen presenterade regeringen sitt program bland annat för ökat bostadsbyggande. Stefan Löfven, Magdalena Andersson och Mehmet Kaplan, S respektive MP, presenterade sina planer för hur behovet av 700 000 nya bostäder innan 2025 ska kunna uppfyllas.

"Man måste lära sig krypa innan man kan gå", säger jag. Eller möjligtvis "Upp som en sol, ner som en pannkaka".

Ja, det handlar onekligen om "Mycket skrik för lite ull".

Statsministern, finansministern tillsammans med bostads- och stadsutvecklingsministern, radar upp några argument för hur bostadsbyggandet ska kunna ske. De är väldigt allmänt hållna och ser givetvis bra ut på papperet men kommer tyvärr inte att leda till några snabba och konkreta åtgärder.

Som situationen så innerligt behöver.

De inriktar sig på ett par områden för att få fart på byggandet. De vill att fler ska utbildas inom branschen. Liksom de vill att regelverket kring tillståndsbiten inför ett byggande ska förenklas. De talar bland annat om att detaljplanekravet ska kunna slopas, och ersättas med uppgifterna i översiktsplanerna. Slutligen vill de att metoder för hyressättning ska reformeras.

Handfasta åtgärder
Jag menar, allt låter verkligen bra. Men vad menar de egentligen?

Det handlar ju mest om vackra ord, kalla det bostadsdrömmar, om ni vill. Med ett så påtagligt behov av nya bostäder i hundratusentals duger det verkligen inte med svepande formuleringar.

Nej, nu krävs handfasta åtgärder. Det vore "Bättre att lyss till den sträng som brast än aldrig spänna en båge".

Visserligen måste en liknande långsiktig plan bygga på samförstånd över alla politiska gränser, men min åsikt är att det går snabbare att komma fram till ett konkret resultat om det finns... ja, konkreta förslag att ta ställning till.

Jag menar, varje person, skulle säkert kunna säga ja till de målsättningar som regeringen lade fram på onsdagen. De är nämligen som ett ordspråk, de säger en viss sak, det stämmer, men tolkningen är fullständigt fri.

Kortsiktig syn
Själv ställer jag mig en smula tveksam till att slopa detaljplanerna. Jag vet av erfarenhet att det är påfallande ofta som en byggherre vill en sak, och blivande grannar vill en helt annan. Och det är ju ingen samhällsekonomisk vinst om vi vinner ett nytt hus, men samtidigt förlorar fem kommande.

Av den anledningen är detaljplanerna viktiga. Alla måste av demokratiska skäl nogsamt få säga sitt, innan det är för sent. "När katten är borta dansar råttorna på bordet".

Jag är av samma åsikt när det gäller strandnära byggande, där allt fler kommunala politiker har en tendens att se väldigt kortsiktigt på tillvaron. "Den som gapar efter mycket, förlorar ofta hela stycket".

Konkreta förslag
Det är bra med olika former av prefabricerade modulhus för exempelvis skolor och asylboende, bara de är hårt reglerade och kontrollerade. Det får aldrig vara så att energi- och klimatkrav åsidosättes, eller säkerhetskrav vad gäller brandskydd och isoleringsmaterial.

Vi välkomnar verkligen åtgärder för ökat byggande. Snabbare än sjutton. Men det måste vara konkreta förslag, det måste för guds skull finnas något att förhandla om. Annars går det aldrig, aldrig att komma överens.

"Det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellerna". Det krävs alltså 700 000 nya bostäder och det brådskar.

"En vandring på tusen mil börjar alltid med ett steg".

Eller som liberale Jan Björklund kommenterade regeringens utspel; "Som att spotta en törstig i halsen".

Alf WesikPS. Och rubriken om politiker och krokodiler och öron och sånt. Nejnej, ett ordspråk bara - inget som envist behöver tolkas bokstavligen.

Läs mer om