Syftet påstås vara att subventionera bostadsbyggande. Det är allvarligt och oroväckande att regeringen nu hotar jobb i en växande sektor, samtidigt som man återgår till gammal och ineffektiv politik. Subventionspolitik fungerade inte förr och kommer heller inte att fungera nu.
Vi träffade i höstas Kisaföretaget JS Byggnads AB för att diskutera bland annat effekterna av ett försämrat rot-avdrag. Företagets bild är att svartjobben i branschen i stort sett har försvunnit tack vare rot-avdraget, eftersom de allra flesta helst vill betala vitt och få kvitton och garantier och avdraget gör att det knappt är någon skillnad i pris mellan svarta och vita tjänster. Företagets Lars-Göran Jarledahl var orolig för att rot-försämringen ska leda till ökat svartarbete och därmed färre kunder för seriösa företag som JS. En ombyggnad med en arbetskostnad före rot-avdrag på 10 000 kronor blev vid nyår 2000 kronor dyrare.
Rot- och rut-avdragen var några av de mest centrala beståndsdelarna i alliansregeringens jobbpolitik, och har inneburit att 20 000 fler kommit i jobb. Över 46 000 uppdrag utfördes med rot-avdrag under 2014 bara här i Östergötland. Byggbranschen räknar med att varje krona i rot-avdrag ger 1,35-1,50 kronor tillbaka, eftersom momsinbetalningar, ökade arbetsgivaravgifter och inkomstskatt från dem som utför det vita jobbet kommer in till statskassan. Om detta stämmer är rot-avdraget inte är en nettokostnad för staten. En försämring av rot riskerar därmed att inte innebära en förstärkning av statskassan, utan tvärtom till mindre skatteintäkter.
Att rot- och rut-avdragen har effekt visar även Skatteverkets undersökning om medborgares och företags inställning till och kännedom om svartarbete. Av 2014 års undersökning framgick att 22 procent känner någon som anlitat svart arbetskraft under det senaste året, mot 31 procent två år tidigare. Går man tillbaka till tiden före rot- och rut-avdragens införande var siffran ännu högre.
Det är oroväckande att regeringen nu bryter vallöften för att kunna driva igenom meningslös subventionspolitik, som inte kommer att ha effekt på bostadsbyggandet, istället för att fortsätta låta rot- och rut-avdragen göra svarta jobb vita och ge fler människor som står utanför arbetsmarknaden en chans att få ett jobb.
Andreas Norlén, Riksdagsledamot (M), Östergötland Björn Hoflund Förste vice ordförande (M), kommunstyrelsen, Kinda Gösta Gustavsson Ordförande (M), miljö-, bygg- och räddningsnämnden, Kinda
Regeringen gör skrot av rot
Trots att Stefan Löfven (S) och Magdalena Andersson (S) under valrörelsen lovade att inte röra rot-avdraget, har regeringen nu minskat det från 50 procent till 30 procent av arbetskostnaden.
Foto: Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.