Alliansen vill se förkortade djurtransporter

Sverige ska ligga i framkant när det gäller bra djurskydd. Alliansen har därför högt ställda mål för en bra livsmedelsproduktion. I regeringens budget satsas ytterligare på jobben och på de gröna näringarna i Matlandet Sverige. Hög kvalitet ska prägla svensk livsmedelsproduktion. Ett viktigt led i att förbättra djurens välbefinnande är att förkorta transporterna av levande djur.

LV Debatt2010-11-29 07:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är bättre att transportera kött längre sträckor än att transportera levande djur. Det är också viktigt att de transporter som sker, följer högt uppsatta krav om att värna djuromsorgen.
Det är viktigt med en bra djurskyddslagstiftning i EU och att lagarna efterlevs. Uppdagas fall där djurtransporterna inte sker tillfredsställande med hänsyn till djuromsorgen vill vi skärpa efterlevnaden. Vi står upp för hårda krav i syfte att trygga djuromsorg och hälsa före, under och efter transporten.

Alliansregeringen agerade 2008 kraftigt i frågan genom att uppmana djurskyddskommissionären att förbättra djurskyddslagstiftningen kring djurtransporter i EU. I oktober 2008 avkunnades en dom i EG-domstolen som rörde djurtransporter. Efter svenska påtryckningar är det nu klarlagt att hela resan ska räknas in i transporttiden. Detta oavsett om djuren transporteras på väg eller på färja, något som tidigare var oklart.

I Sverige transporteras djur i princip inte längre än åtta timmar. Vi har valt strängare regler för djur som transporteras till slakt, än de krav som finns i EU:s lagstiftning, Där är det tillåtet att transportera djur i över ett dygn innan de måste lastas av för 24 timmars vila. Sedan kan transporten återupptas och detta kan pågå i praktiken hur länge som helst. Detta är inte acceptabelt. Vi kräver att maxtiden åtta timmar ska gälla i hela EU. Inga subventioner ska utgå för transporter av levande djur.

Som konsument kan man ställa krav på att den mat vi äter och att de produkter vi köper kommer från djur som fötts upp i enlighet med god djuromsorg. Forskning kring djurskydd och
djuromsorg ger oss kunskap och kraft att påverka övriga EU mot ett bättre djurskydd. Livsmedelsproduktionen ska vara av världsklass, säker och av hög kvalitet och därför är detta en prioriterad fråga för Alliansen.

Eskil Erlandsson, Landsbygdsminister, C
Bengt-Anders Johansson (M), riksdagsledamot Jönköpings län
Anita Brodén (FP), riksdagsledamot, Västra Götalands län
Irene Oskarsson (KD), riksdagsledamot Jönköpings län