Ansvar ska kunna utkrävas överallt i Sverige

Fått vänta onödigt länge på bygglovet? Eller har tjänstemännen avslagit det utifrån någon detalj de lika gärna kunde ha hjälpt till att informera om eller begära komplettering kring, så att bygglovet kunnat ges? Den frustrationen har många svenskar känt genom åren. Det är dags att göra något åt det.

LV Debatt2010-09-18 04:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi kristdemokrater utgår från perspektiven hos dem jag kallat verklighetens folk. Alla de som har rätt att bli lämnade ifred från onödiga pekpinnar ovanifrån och kan sköta sin vardag själva. Därför har vi drivit den enskilda människans rätt till ökat inflytande över sin tillvaro på en mängd områden.
Ett politiskt område är frågan om brister i myndighetsutövning och bemötande av enskilda medborgare. Medborgare betalar skatt och har rättsliga skyldigheter mot myndigheter. Men myndigheter har inte motsvarande förpliktelser utan kan tvärtom utöva både slarv, godtycke och nonchalans utan att drabbas av sanktioner.

Det handlar inte bara om bygglovsärenden som drar ut på tiden. Utan också föräldrar som inte får barnomsorgsplats, vilket gör det svårt att planera framtiden. Det handlar om uteblivna betalningar från Försäkringskassan. Och mycket mera. Formellt är det ärenden på skrivbord, men med riktiga konsekvenser för riktiga människor.
Medan vi som medborgare får betala straffavgifter om vi inte beter oss i enlighet med de förväntningar som finns på oss, finns inget motsvarande ansvar för våra myndigheter. Den som lämnar in sin skattedeklaration för sent straffas med avgifter, men när någons ersättning från Försäkringskassan dröjer möts det ibland med en axelryckning.

Vi har fått en snedvriden ansvarskultur i Sverige. Det måste det bli en ändring på. Myndigheter, inte bara medborgare, måste kunna göras ersättningsskyldiga.
Som att A-kassor och Försäkringskassor som inte betalar ut berättigad ersättning inom en månad, skulle kunna åläggas att betala ut extra ersättning för tiden medborgaren fått vänta.
Och när det gäller bygglovsärenden skulle kommuner som inte handlägger bygglovsärenden inom utsatt tid, kunna åläggas att avgiftsbefria prövningen, betala ökade kostnader som uppstår på grund av väntetiden, eller kompensera den som får vänta genom rabatter på tomträtten eller tomthyran.
Kanske skulle detta också kunna leda till att beslutsfattare blir mer försiktiga med att sjösätta ogenomtänkta eller orealistiska regler och lagar. I huvudsak ska folk slippa bli behandlade som undersåtar av byråkrater och politiker.

Göran Hägglund, Partiledare (KD)
Anders Andersson, Riksdagsledamot (KD)