Arbetslinjen avgjorde valet

Riksdagsvalet 2010 har gett ett tydligt besked: Moderaterna och Alliansen får fortsatt förtroende för en framtidsagenda där jobben står i centrum. Regeringen har skött statsfinanserna väl under finanskrisen och har aldrig gett upp arbetslinjen, trots vänsteroppositionens högljudda rop på ökad bidragspolitik och industristöd. Om vi får fler i arbete i Kalmar län och resten av landet klarar kan vi behålla och utveckla välfärden. Denna linje har Alliansen fått mandat av svenska folket att fortsätta driva.

LV Debatt2010-10-02 04:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

VI VAR TYDLIGA under valrörelsen med att jobben måste stå i fokus. Men också med att arbetslinjen inte är något självändamål. Syftet med arbetslinjen är att den behövs dels för att vi i framtiden ska kunna försörja en allt äldre befolkning samt dels för att ge människor som varit sjukskrivna eller långtidsarbetslösa en möjlighet att komma tillbaka till hälsa, arbetsgemenskap och en bättre ekonomi.
Vi bekämpar utanförskapet. Och färsk statistik från SCB visar att utanförskapet nu minskar i Kalmar län. Antal personer som är försörjda i bidrags- och ersättningssystemen är närmare 5 000 personer färre än under den förra mandatperioden. Här i länet handlar det om cirka 600 personer färre som försörjs genom sjuk- och aktivitetsersättningen, vilket tidigare kallades förtidspension.

VI GÖR DET MER lönsamt att arbeta. Jobbskatteavdraget innebär att vanliga löntagare i Kalmar län, till exempel sjuksköterskor i Vimmerby, svarvare i Vena, poliser i Västervik eller lärare i Virserum, har fått sin skatt sänkt med drygt 1 500 kronor i månaden sedan 2006. Detta motsvarar i princip en hel månadslön extra per år. Jobbskatteavdragets förväntade effekt på sysselsättningen väntas vara 88 000 personer, enligt Riksrevisionen. Till detta skall läggas att vi hela tiden varit noggranna med att inte tulla på välfärdens kärna - utan bara sänkt skatten då skola, vård och omsorg säkerställts. Nu vill vi i Alliansen ta ytterligare steg för att öka drivkrafterna till arbete, om statsfinanserna förblir starka.
Arbetsförmedlingen fungerar idag bättre än förut med större fokus på individen, bättre matchning och effektiva åtgärder för ungdomar och långtidsarbetslösa. Att reformera Arbetsförmedlingens arbetssätt har varit prioriterat för Alliansregeringen. Sysselsättningen har ökat med drygt 100 000 personer på ett år. När nu jobben växer till är det helt centralt att ha en myndighet som fungerar väl och kan matcha rätt person mot rätt jobb så snabbt som möjligt.

EN AV DE STÖRSTA utmaningarna på arbetsmarknadsområdet har varit att minska ungdomsarbetslösheten. Därför har vi infört halverad arbetsgivaravgift för dem som anställer unga. Alliansen har även gjort stora satsningar på skolans område för att skapa en skolmiljö där alla kan få stöd och hjälp kunna avsluta utbildningen med fullständiga betyg. Det är ett långsiktigt arbete som vi kommer att fortsätta med även under den här kommande mandatperioden.

FLERA STORA utmaningar kvarstår dock att tackla. Ungdomsarbetslösheten måste bekämpas, men vi måste även bli bättre på att stödja och hjälpa långtidsarbetslösa och utrikesfödda till arbete. Sjukförsäkringsreformen måste hela tiden följas upp noggrant. Detta ser vi fram emot att ta itu med under den kommande mandatperioden.

Jan R Andersson (M)
Riksdagsledamot, Kalmar
Hillevi Engström (M)
Talesperson i arbetsmarknadsfrågor