Vårdföretagarna pratar väldigt mycket om mångfald, men i själva verket har kommersialiseringen av välfärden lett till enfald. Antalet kvinnor som startar nya företag är lägre inom vård- och hälsosektorn än i näringslivet i övrigt. Ändå är det tydligen för kvinnornas skull man ska privatisera enligt Tenelius.
Det är ett fåtal stora bolag som äger större delen av den nya lukrativa välfärdsmarknaden i Sverige. Ser man till vilka som tjänar de stora pengarna i dessa välfärdsföretag, så är det nästan uteslutande män. Män som nu ser sina ekonomiska intressen hotas i takt med att motståndet mot vinster i välfärden ökar. Det är i själva verket till dessa mäns försvar som Håkan Tenelius rycker ut.
Personaltätheten är lägre i verksamhet som privatiseras. I privat verksamhet finns fler timanställda och färre med heltid. De som utför arbetet, sliter på golvet, är kvinnor. Hur mycket som än privatiseras kommer de flesta kvinnor i välfärden att vara vanliga anställda som betalar priset. Medan män som Tenelius tjänar grova pengar på kvinnornas slit.
Med girigheten som drivkraft har privatiseringar och vinstdrift i välfärden drabbat kvinnorna hårdast. Det är de som har fått springa fortare och fått färre arbetskamrater. När det gäller privatiseringarna och vinsterna ser vi också hur det inte bara drabbar de privata företagen utan kostnadspressen som systemskiftet orsakar överförs också till den offentliga sektorn.
Det är helt enkelt kvinnorna som får betala priset när girigheten tillåts styra. Att få bort vinster ur välfärden är därför en viktig feministisk fråga.
Linda Fleetwood, (V), Landstingsråd Kalmar län
Att få bort vinstintresset ur välfärden är feminism
Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna, rycker den 6 maj ut till vinstintressets försvar.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.