Barn ska ha rätt att komma till tals

Som nybliven Barnminister funderar jag mycket över hur stark barns ställning är i vårt land. Barnkonventionen har 20 år på nacken. Den har betytt mycket för att stärka barns rättigheter i hela världen. Också i Sverige. Ändå har vi ett långt stycke väg kvar, för att till fullo tillförsäkra barn de rättigheter som där beskrivs. Också i Sverige.

LV Debatt2010-12-02 07:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu pågår en diskussion i riksdagens socialutskott om barnkonventionen ska inkorporeras med svensk lag. Partierna tycker lite olika. Mitt parti Kristdemokraterna är för det.
Regeringen har till riksdagen lagt förslag om en Strategi för att stärka barns rättigheter i vårt land. Det handlar om att stärka barnkonventionen och barns rättigheter överallt där barn finns. Den handlar också om stöd till föräldrar - föräldrar är de viktigaste personerna i varje barns liv.

Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv." sa Astrid Lindgren.
Men det finns också barn som växer upp i utsatthet, beroende på att föräldrar, som älskar sina barn. ändå inte förmår ge den omsorg barnen behöver pga missbruk eller psykisk sjukdom.
De barn som kommer i kontakt med socialtjänsten lever i någon form av utsatthet. Det har varit viktigt för mig att förra mandatperioden som ansvarig för dessa barn stärka deras rätt till information i sina kontakter med kommunens socialtjänst, att få sin berättelse dokumenterad, att få ge sina förslag till lösningar och att de förslagen ska vara en del av beslutsunderlaget. Det fick vi en ny lagstiftning om 2008. Detta gäller också barn i kontakt med skolan, med sjukvården och med domstolsväsendet. Det kräver barnkompetens. Den måste finnas på plats.

Barn har rätt till inflytande. Ibland kan vi kanske känna en oro för att barnet ska känna obehag och känna sig utsatt när det ska komma till tals. Men rätten att komma till tals är absolut och barnen ska skyddas i sitt deltagande - inte hindras.
Astrid Lindgren sa;
"Man kan inte piska in något i barn men man kan smeka fram mycket ur dem."

Våld, aga eller vanvård fortsätter att drabba barn. Jag är stolt över Sveriges ledande roll i världen när det gäller arbetet mot våld mot barn. Sverige har mer än trettio års erfarenhet av förbud mot aga. Tyvärr har alltför få länder än så länge följt vårt exempel.
Men jag är bekymrad över att aga fortfarande förekommer i vårt land, lagstiftningen till trots. Barn har rätt till skydd mot våld och exploatering. Jag vill arbeta aktivt för det nationellt och internationellt.

Maria Larsson
Barn- och äldreminister