Bästa vård genom hela livet - i hela länet

Vi kristdemokrater vill se hela människan och ge bästa möjliga vård genom hela livet, med gott bemötande och respekt. Var du än bor ska läkare, mödra- och barnhälsovård finnas nära. De mest sjuka äldre ska betraktas som vårdens "guldkortskunder" och bemötas med särskild värdighet. Vi slår vakt om våra sjukhus. Vi vill sänka patientavgifterna och korta ner väntetiderna, både till läkarbesök och behandling och i samband med sjukresor.

LV Debatt2010-09-03 06:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

DET SKAPAR trygghet att veta att vården finns där när man behöver den. Den grundläggande vården ska därför finnas nära och vara lätt tillgänglig.
Vi anser att det ska finnas väl fungerande familje- och ungdomsmottagningar i alla våra kommuner. Vi vill satsa på våra livsstilsmottagningar och deras förebyggande arbete, för att minska folksjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Landstinget behöver arbeta målmedvetet för en lyckad integration i bred bemärkelse, för att undvika såväl psykisk som fysisk ohälsa.
Vi fokuserar hälsofrämjande insatser som föräldrautbildning, familjecentraler och tillgänglighet på ungdomsmottagning och barn- och ungdomspsykiatri. Vi vill lyfta fram FN:s barnkonvention och familjens betydelse samt utveckla stöd till föräldrar och unga.
På familjecentraler samverkar mödra- och barnhälsovård med öppen förskola och socialtjänst, för att stödja föräldrar och barn. Alla familjer bör ha tillgång till familjecentral på rimligt avstånd. Därför behöver det finnas minst en familjecentral i varje kommun.

VI SLÅR FAST Västerviks sjukhus status som fullvärdigt akutsjukhus för norra länets befolkning och som länsresurs för vissa behandlingar. Färdigställandet av enheten för medicinsk rehabilitering prioriteras.
Oskarshamns sjukhus ska även fortsättningsvis vara ett välfungerande akutsjukhus som har öppet dygnet runt. För kirurgisk akutvård bör de faktiska öppettiderna utökas. Specialistmottagningarna ska finnas kvar på lång sikt. Vårdplatser för palliativ vård bör öppnas snarast.

LÄNSSJUKHUSET i Kalmar ska vara motor inom forskning och utveckling. Forskarkompetens ska tas tillvara och komma vården till del. Vi vill investera i en operationsrobot för skonsammare ingrepp med större precision och snabbare tillfrisknande.
Specialistmottagningarna i Vimmerby sparar tid och skonar miljön, genom att man får sin undersökning nära hemorten. Röntgen och annan utrustning ska förnyas allt efter behov. Vi arbetar för att liknande specialistläkarmottagningar ska öppnas även i Borgholm och Nybro.
Äldre har ofta flera diagnoser. Äldreakut och geriatrisk kompetens ska finnas för dem som behöver, liksom uppföljning av läkemedelförskrivning. Vi vill stimulera till fler läkarhembesök och att man får en huvudansvarig doktor. Äldre ska bemötas med särskild värdighet och vid behov prioriteras på akuten. De mest sjuka äldre ska kunna läggas in direkt på avdelning, utan att passera akuten.

I LIVETS slutskede behöver både patienten och anhöriga stöd av särskilt utvald personal, som kan se och möta hela människans behov. Det uppnås inte med platser utspridda på flera kliniker. Därför vill vi se en samlad palliativ enhet med hemlik atmosfär på vart och ett av sjukhusen.
När akut sjukdom eller olycka inträffar är varje minut viktig.
Därför är ambulansen särskilt viktig för dem som har långt till sjukhusens akutmottagningar. Nuvarande ambulansstationer behövs för befolkningens trygghet. Vi slår fast att ambulansen i Gamleby, Virserum och Löttorp ska finnas kvar, men även södra Öland behöver sin ambulans. Dessutom bör landstinget teckna avtal med räddningstjänsten om att inleda livräddning i väntan på ambulans.
En utredning ska göras med målsättningen att under nästa mandatperiod anskaffa ambulanshelikopter, med syftet att i första hand betjäna områden med sämst tillgänglighet vid akut sjukdom, såsom skärgården och norra Öland.
När personalen känner arbetsglädje blir också vården bättre. Därför är det viktigt att det finns utvecklingsmöjlighet och att forskning uppmuntras. På så sätt säkras kvaliteten i vården.

Förstanamnen på Kristdemokraternas valkretslistor till landstingsvalet i Kalmar län
Gudrun Brunegård (KD), landstingsråd
Kerstin Lahi (KD), Västervik
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), Oskarshamn
Marie Jansson (KD), Bergkvara
Arne Sjöberg (KD), Kalmar
Sven-Åke Svensson (KD), Mörbylånga