Besluten följer minskade budgetramar

Ett enigt kommunfullmäktige i Vimmerby tog den 22 juni 2015 beslutet att ta bort 3 miljoner från Kultur- och fritidsnämndens budget. Inget parti var emot.

LV Debatt2015-10-12 14:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Alla partier (Centern, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Folkpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Socialdemokraterna) stod eniga och det var inte ens en debatt om alternativ.

Debatten handlade i stället om barn-och utbildningsnämnden och därmed blev mandatet att minska nämndens ram starkt. Det är där vi befinner oss nu. Inget annat förslag har lyfts i kommunfullmäktige eller i kultur-och fritidsnämnden.

När jag på senaste kommunfullmäktige redogjorde för vårt arbete med neddragningar, så var det ingen ledamot som ställde en fråga eller yrkade på ändringar. Det har viftas lite i media och på sociala medier om hur man borde göra annorlunda, men i fullmäktige eller nämnd har inget förslag lagts. Det är en tystnad som råder och jag som nytillträdd ordförande får, tillsammans med övriga majoritetspolitiker, dra lasset för att genomföra ett enigt kommunfullmäktigebeslut.

Inför 2015 fick nämnden ett sparbeting på 1 miljon kronor och vi beslutade att undanta kulturskolan från neddragningar. Det gjordes. Men när vi av kommunfullmäktige åter får ett nytt sparbeting, denna gång på 3 miljoner, är det inte längre möjligt att undanta kulturskolan. Min ingång tillsammans med övriga ledamöter i majoriteten är att se till att göra så lite skada som möjligt när vi måste ta bort delar eller hela verksamheter.

Vi hade nämnd den 21 september där vi tog beslut om fördelning av ramarna inom nämndens verksamhetsområden. Centern och kristdemokraterna reserverade sig utan att ha något eget förslag. Sedan så var det ny nämnd den 5 oktober där vi skulle resonera mer i detalj om sparförslaget.

Fortfarande så hade inte oppositionen några egna yrkanden utan sa varken bu eller bä i diskussionen.

Majoriteten i nämnden gav då förvaltningen i uppdrag att räkna på detaljer och processa dessa med de fackliga organisationerna enligt gällande ordning. Detaljbeslutet ska tas den 19 oktober (kan ske en förskjutning om inte alla fackliga förhandlingar är klara) och kommer det då finnas ett alternativyrkande från centern och kristdemokraterna i nämnden eller är det fortfarande bara majoritetens förslag som finns att ta ställning till?

Lisbeth Karlsson (C) som är oppositionssamordnare har varit inbjuden och deltagit i hela processen utan att någonstans lämna ett eget förslag. Jag hade gärna sett att vi fått fram flera förslag som vi kunnat räkna på för att minska neddragningen på kulturen. Nu får både kultur- och föreningsliv bära en tung börda när 3 miljoner ska bort.

Jag har bjudit in studieförbund, samtalat med föreningar och grannkommuner för att se om de kan hjälpa oss i den uppkomna situationen. Jag har inte svaren från dem än, men signalerna är positiva, utan att några löften givits.

Målet är att våra unga medborgare i kommunen ska kunna ta del av ett brett kulturutbud, både som deltagare och åskådare även i framtiden. Jag vet hur viktig kulturen är för en kommuns utveckling och jag tycker det är oerhört jobbigt att ta dessa beslut. Men i en kommun som saknar pengar måste alla sektorer var med och spara.

Min förhoppning är att när vi genomfört detta stålbad och kommunen åter kommer på grön kvist så är det kultursektorn ett av de områden som vi börjar bygga ut igen.

Peter Högberg, Socialdemokraterna

Läs mer om