Brett urval ökar försvarsförmågan

Försvaret rekryterar numera unga människor på frivillig grund. Unga människor söker sig till försvaret för att de vill göra en skillnad, för att utvecklas som personer och för att söka nya utmaningar.
Kvinnor och män söker och anställs på lika villkor. Personlig lämplighet och motivation avgör vilka som rekryteras.

LV Debatt2012-02-21 08:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

INTRESSET FÖR försvaret har varit stort. Hittills har försvaret fått 32 000 ansökningar till 3 200 tillgängliga platser på den frivilliga Grundläggande militära utbildningen (GMU). 10 sökande per plats alltså.
Den frivilliga rekryteringen speglar samhället bättre. Förr var en svensk rekryt liktydigt med en 18-19-årig man. I dag är det med mycket högre sannolikhet än förr en kvinna i 25-årsåldern. I den senaste rekryteringsomgången var 18% av de sökande kvinnor.
Andelen soldater som är födda utanför Sverige har ökat med frivillig rekrytering. 10 procent av de som söker är födda utanför Sverige. När värnplikten tillämpades kallades var knappt fem procent födda utanför landet.
De som sökt den frivilliga militära utbildningen har gjort bättre ifrån sig i Rekryteringsmyndighetens, tidigare Pliktverket, tester och urval än de senaste årens värnpliktiga.
Kraven på rekryterna är högre idag än under värnplikstiden. För att söka Grundläggande militär utbildning (GMU) måste du vara svensk medborgare, ha fyllt 18 år och ha minst godkänt i svenska, matte, samhällskunskap och engelska A från gymnasiet. Krav på godkänt resultat i teoretiska ämnen fanns inte tidigare.

DEN ÖVERVÄGANDE delen av de som söker har gymnasium som högsta utbildningsnivå. Kvinnornas utbildningsnivå är högre än männens, och de har oftare högskolestudier bakom sig. De flesta kvinnor och män som studerat på högskola har valt samhällsvetenskapliga inriktningar. Därnäst väljer männen teknisk inriktning och kvinnorna naturvetenskaplig inriktning.
Dagens sökande bedömer sig vara i bättre fysisk form än tidigare mönstrande. Tittar vi på faktiska resultat visar det sig också stämma.
Det är jämn fördelning mellan landsbygd, tätort och stad, med viss övervikt av sökande från städer. De flesta som söker till grundläggande militär utbildning är från Stockholms län, drygt 20 procent, följt av Västra Götaland och Skånes län.
De flesta som söker sig till försvaret är såklart unga. Den genomsnittliga åldern bland de som antagningsprövas är drygt 21 år. Men det finns också sökanden som är betydligt äldre.
Det är bra med soldater i olika åldrar, kvinnor såväl som män, och med olika bakgrund. Det ger stabila grupper, oavsett verksamhet.
Det är inte grupptillhörighet som styr vem som är en bra soldat. Det är istället personlig lämplighet och intresse som avgör. Tillsammans med hela försvarsreformen ger frivillig rekrytering höjd försvarsförmåga.

Sten Tolgfors (M)
Försvarsminister

Läs mer om