KÄRNKRAFTEN står för nästan hälften av Sveriges elproduktion. Förnybara energikällor kommer under en mycket lång tid framöver bara att kunna förse industrin med en liten del av den el som den behöver för att överleva och bidra till sysselsättning och välfärd i vårt land. Ska vi ha en chans att uppnå våra klimatmål år 2050 är kärnkraften alltså nödvändig, och uttjänta reaktorer behöver ersättas med nya. Alliansens klimat- och energiöverenskommelse gör det möjligt.
UTVECKLINGEN av framtidens kärnkraft pågår runt om i världen. Nya reaktorer med högre säkerhet, bättre ekonomi och högre effektivitet byggs redan. I Sverige har det startats flera nya utbildningar i kärnkraftsteknik som snabbt blivit mycket populära. Engagerade och välutbildade människor är en förutsättning för att vi ska kunna utveckla kärnkraften.
MEN I SVERIGE finns det ingen skolreaktor där studenter kan få praktisk träning. Lärosätena kommer att behöva skicka 150-200 studenter om året på träning utomlands. Moderaterna i Kalmar län tycker att Sverige ska ha en egen skolreaktor - i anslutning till Oskarshamns kärnkraftverk. Redan konstruktionen och byggandet av en ny anläggning innebär en kompetenshöjning och skapar fler jobb. Placeringen är logisk. Oskarshamns kärnkraftverk är landets största och intresse finns från både SKB och Oskarshamns kommun. Investeringen ligger på cirka 150 miljoner kronor som staten och kärnkraftsindustrin bör stå för i huvudsak.
DET FINNS ETT behov av en skolreaktor i Sverige enligt ledande företrädare för kärnkraftsutbildningarna. Att bygga en helt ny på Simpevarp är ett bättre alternativ än att modernisera och återuppstarta den gamla skolreaktorn i Studsvik. Den förra kostar visserligen mer att bygga, men driftkostnaderna för en helt ny anläggning blir lägre i det långa loppet. Om vi visar att vi klarar av detta så ökar dessutom våra chanser att attrahera forskningsresurser från övriga världen.
En ny skolreaktor på Simpevarp i Oskarshamn kan göra kommunen till ett internationellt centrum för utbildning, fortbildning, forskning och utveckling av framtidens kärnkraft. Svensk kärnkraft behövs - för jobbens, välfärdens och miljöns skull.
Henrik Yngvesson (M), förbundsordförande
Malin Petersson (M), 1:e vice ordförande
Lars Blomberg (M), 2:e vice ordförande
Bygg en skolreaktor i Oskarshamn
Oskarshamns kärnkraftverk på Simpevarp är en av länets största arbetsplatser och en grundpelare i svensk produktion av klimatvänlig el. Med rätt satsningar kan Simpevarp även bli ett internationellt centrum för forskning och utveckling av framtidens kärnkraft.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.