I Härjedalen som både är ett landskap och en kommun bor 10 000 själar. I centralorten Sveg bor 2500. Tidigare var jag en av dem, nu tillbakaflyttad till Vimmerby.
Härjedalens kommun skriver på sin hemsida om sina grundskolor:
"Skolor med år F till 6 är väl spridda över kommunen, vilket innebär korta reseavstånd för de yngre eleverna och en god skolmiljö i relativt små skolenheter. Dessa skolor finns i Sveg, Lillhärdal, Lofsdalen, Hede, Vemdalen, Funäsdalen, Bruksvallarna och Ytterhogdal. Skolorna med år 7-9 finns i Sveg, Hede, Funäsdalen och Ytterhogdal."
Det finns alltså åtta skolor med förskolor i kommunen, varav fyra upp till årskurs nio, på mindre befolkningsmängd än Vimmerby. Man har gymnasium, folkhögskola, kulturskola och vuxenutbildning.
Avstånden är klart längre i Norrland vilket påverkar var skolor måste finnas, poängen är att de klarar att finansiera en hög tillgång på skolor. Men där finns också skolor som ligger inom 20 minuter med buss från varandra. Och trots minskande underlag finns skolorna kvar.
Man har nyligen byggt simhall och ny ishall till hockeyn. Curling och olika skididrotter har egna anläggningar vilka har skapat flera landslagsmän och -kvinnor. Det finns ett urval av olika idrotts-, fritids- och kulturmöjligheter.
I Sveg upplever jag idrott och kultur bättre utvecklad jämfört med Vimmerby. Eftersom Härjedalens kommun satsar på detta tillsammans med barnomsorg och sin fantastiska natur. Kulturskolan är till skillnad från Vimmerby avgiftsfri. Lärarförbundet rankade den som fjärde bästa i Sverige 2014.
När Vimmerbys ekonomi åter är i balans, kan vi kan både sträva efter och uppnå samma standard som Härjedalen. Vimmerby är en större kommun, med bättre förutsättningar. Men då måste vi tänka oss för och förbereda.
Börjar vi slå sönder våra egna hem, genom att lägga ner skolor och övercentralisera barnomsorgen är vi i stort sett chanslösa.
Vi kommer få mycket svårt att bygga upp våra samhällen där skolan är borta. Samhällen som Lofsdalen, Vemdalen och Bruksvallarna kommer finnas kvar då kommunen satsar på dessa orter. Finns Södra Vi, Gullringen, Djursdala, Storebro, Rumskulla, Frödinge och Tuna kvar som livskraftiga samhällen i Vimmerby kommun?
Vi har ett val den 21 februari gällande just detta. Alternativ A att lägga ner Djursdala, Pelarne och Gullringen är självstympning. Med alternativ B försöker majoriteten bedriva skrämselpropaganda. Men det är ändå just alternativ B som står för hopp och fantasi.
För vi får inte låta oss luras till att tro att det enda alternativet är att ta bort tolv lärartjänster i grundskolan. Ett hopp om att få en bättre lösning, hellre än att skada oss själva. Sista valsedeln C, att inte ta ställning, markerar också ogillande. Trots usla alternativ, i en saboterad folkomröstning är det bättre att vi alla röstar.
Är valdeltagandet lågt genomförs alternativ A oavsett valresultat, det sämsta av alla utgångar. Är deltagandet högt tvingar vi S+M att acceptera att vår kommun ska ha en framtid.
Dennis Lindström
Centerpartiet i Vimmerby
Chanslösa om vi slår sönder våra egna hem
"Med alternativ B försöker majoriteten bedriva skrämselpropaganda. Men det är ändå just alternativ B som står för hopp och fantasi."
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.