I vissa fall vore det bättre att frisk personal kunde åka till lokaler närmare patienterna, istället för att dussintals patienter ska behöva åka till sjukhusmottagningen. Så görs sedan många år från Västerviks sjukhus, som bemannar specialistmottagningar i både Oskarshamn och Vimmerby. Med jämna mellanrum kommer slutenvårdsspecialister dit och sköter mottagning.
I praktiken innebär det att några friska anställda åker några mil, medan gamla, ofta kroniskt sjuka, eller barn får desto kortare resväg.
På motsvarande sätt borde det vara rimligt att specialister från Länssjukhuset i Kalmar kunde åka till Nybro och Borgholm.
Det kunde exempelvis gälla läkare inom medicin, kirurgi, ögon, ortopedi, barn, öron- näs- och halsspecialiteterna, men även andra yrkesgrupper som ögonsjuksköterskor, hörseltekniker och audionomer.
För ett par veckor sedan behandlade landstingsfullmäktige kristdemokraternas motion om utlokaliserade specialistmottagningar i Borgholm och Nybro, för att underlätta för dem som har långt till sjukhuset. På sikt skulle det kunna gälla fler platser.
Tyvärr uttrycker den rödgröna majoriteten inget som helst möjlighetstänkande i sitt svar. De ser i stort sett bara svårigheter och problem. Svaret andas uteslutande stordrift och centralisering.
Förutom att man helt uppenbart inte vill ha någon utlokaliserad verksamhet i södra länsdelen så skapar svaret oro för vad som kommer att hända på sikt med mottagningarna i Oskarshamn och Vimmerby.
Det är stor risk att utrustning och apparatur inte kommer att förnyas när den behöver bytas ut.
De som drabbas är alla som bor ett stycke från sjukhusen, i länets inland och på Öland. Deras lott är uppenbarligen ett evigt kringflackande på vägarna.
Åtminstone så länge de rödgröna sitter vid makten. Vår ambition som kristdemokrater är att det ska finnas likvärdig tillgång till vård i alla delar av länet.
Gudrun Brunegård (KD)
Landstingsråd
Anders Andersson (KD)
Riksdagsledamot
De längst ifrån sjukhusen drabbas hårdast
I vårt län är avstånden långa. Många patienter tvingas kuska runt långa omvägar med sjuktransporter, som hämtar och lämnar patienter på väg till och från undersökning eller behandling på något av sjukhusen. Ju längre resväg man har, desto längre får man dessutom vänta före och efter sitt besök, på grund av det orättvisa system som den rödgröna majoriteten i landstinget tillämpar.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.