På Bellmans tid serverade "Subban" på krogen vällingen i en urgröpning i träbordet, ett enkelt och okvalificerat jobb med mycket låg status, låg lön och låga utbildningskrav.
Vi har alla hört uttrycket koka soppa på en spik. Troligen grunden i all modern matlagning. Här kunde kockar utan utbildning få sina första lärospån för att sedan stegra kunskapen genom att tillsätta ärtor och i ett ytterligare skede även tillsätta fläsk och man hade skapat en innovativ maträtt som vi idag känner under namnet ärtsoppa.
Under 1800-talet kom den industriella revolutionen och på 1700-talet kom innovationen Punsch som snabbt blev en populär dryck bland grosshandlare och krogbesökare. Innovativt kom den att sammankopplas med ärtsoppan och skapa en produkt som än idag har hög ranking, men tappat en del av imagen i takt med nedmonteringen av vår krigsmakt.
Den var ett honnörsord "Ärtsoppa med Punsch". En stor innovation var den idag totalt bortglömda selterpunchen som påvisar vad dålig kunskap och utbildning kan leda till. Man råkade troligen få ett väderleksläge där salt vatten trängde in i Mälaren där man tog vatten för att göra en sats punsch på ca 6000 liter.
Problemet var att punchen smakade salt. På den tiden kastades inget, men en kreativ innovatör kom på den strålande idén att sälja brygden under namnet "Selterpunsch" som blev en av den tidens största succéer men slogs ihjäl av den tidens nykterhetsivrare.
Senare kom pannkakan som ett ytterligare komplement och kanske lade grunden för pizzan.
I spåren på industrialiseringen skapades nya innovationer inom catering. Korvgubben såg dagens ljus. Med den berömda lådan på magen stod han så sent som 1965 på Bältgatan i Stockholm utanför ingenjörsinstitutet STI och sålde varmkorv.
Instegsjobbet - det enkla jobbet - var här en kokt korv utan bröd kallad "Speedway". Men även denna bransch gick sitt öde tillmötes genom krav på allmän toalett. Den sista kvarlevan av korvgubben håller nu på att utrotas i Kalmar.
En plats på Kalmar Museum borde vara en värdig åminnelse av korvgubben som på ett målande sätt beskrivits av Ove Törnkvist.
Roland Davidsson, Hultsfred
Historisk innovatör
DEBATT: Tips till coachen Ylva Johansson
Sverige har precis som andra länder en tradition att skapa instegs- och låglönejobb.
Foto: Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.